PC-salget stuper (største fallet siden 1994) – Windows 8 får skylden!


Salget av PCer stuper

Det globale salget av datamaskiner går kraftig tilbake.

Nedgangen i årets tre første måneder var på 14 prosent, noe som er det største fallet siden firmaet IDC startet kartleggingen i 1994.

Dobbelt så stort fall som pessimistene hadde spådd

Totalt ble det solgt 76,3 millioner pc-er i forrige kvartal. Dette er en nedgang på 13,9 prosent fra det samme kvartalet i 2012, noe som er langt mer enn nedgangen på 7,7 prosent som IDC hadde ventet.

At PC salget synker er imidlertid ingen nyhet. Dette er det fjerde kvartalet på rad som PC salget synker. Det overraskende er hvor stort fallet har vært det siste kvartalet. Det hadde ingen forventet.

pc-salget-verden.

HP (-24%) og Acer (-31%) hardest rammet

Blant de leverandørene som er verst rammet, er markedslederen HP. Selskapets leveranser av pc-er har blitt redusert med 23,7 prosent det siste året. Enda verre er det for Acer, som opplever en nedgang på 31,3 prosent, ifølge tallene fra IDC. Acer har vært en ledende leverandør av billige mini-notebooks, et marked som nesten har forsvunnet.

pc-salget-verden-2

Lenovo har vært på hugget lenge og har stadig økt sine markedsandeler. Selskapet er det eneste av de fem største som greier å opprettholde leveransene på samme nivå som i først kvartal av 2012.

Nedgangen ser ut til å være omtrent like stor i alle de regionene IDC oppgir, bortsett fra Japan, hvor leveransene er mer på linje med det IDC hadde ventet. I de øvrige regionene snakkes det om en nedgang på mer enn ti prosent.

– På den positive siden, for leverandørene, er det er salget av de enkleste pc-ene som svikter mest, noe som betyr av vi bør se en økning i den gjennomsnittlige salgsprisen etter hvert som brukerne erstatter maskiner som brukes til mer krevende oppgaver, i stedet for til konsumering, sier Mikako Kitagawa, en analytiker ved Gartner.

Også salget av Mac går ned med 7,5%

Apple er ikke blant de fem største leverandørene globalt. Men i USA, hvor selskapet nå ligger på en utsatt tredjeplass, har selskapets Mac-leveranser falt med 7,5 prosent det siste året.

Windows8 får skyldes til den økte nedgangen

Årsakene til nedgangen er flere, ifølge IDC. Mini-notebook-markedet har forsvunnet ved at forbrukerne i stedet kjøper nettbrett og smartmobiler. Satsingen på ultratynne systemer og systemer med berøringsskjerm har blitt berørt av faktorer som begrenset tilgang på komponenter og høye priser. Noe som har gjort PCen dyrere enn tidligere, og da frister det ofte å kjøpe et nettbrett istedenfor.

Normalt øker etterspørselen etter PCer hver gang Microsoft lanserer et nytt operativsystem for PCer siden de er dominerende på markedet, men dette har ikke skjedd med lanseringen av Windows 8. Det snakkes allerede om at Windows 8 er en fiasko av store dimensjoner, og at lanseringen av Windows 8 rett og slett har dratt ned markedet.

– Foreløpig virker det dessverre som at Windows 8-lanseringen ikke bare har mislykkes i å gi pc-markedet et positivt oppsving, men også ser ut til å ha bremset markedet, sier Bob O’Donnel, sjef for IDCs Client and Displays-program, i en pressemelding.

– Mens noen forbrukere setter pris på de nye formfaktorene og berøringsegenskapene til Windows 8, har den radikale endringer i brukergrensesnittet, fjerning av Startknappen og kostnadene assosiert med berøring gjort pc-er til et mindre attraktivt alternativ til dedikerte nettbrett og andre databehandlingsenheter. Microsoft er nødt til å ta noen veldig vanskelige beslutninger framover, dersom selskapet vil bidra til å pc-markedet ny styrke, sier O’Donnel.

Les også:

Mobile plattformer overtar

Å gi Microsoft hele skylden for nedgangen er urettferdig, hvis du spør meg. Den viktigste årsaken til nedgangen skyldes prisen og tilgangen på smarttelefoner, nettbrett og andre mobile plattformer for kan gjøre den samme basic jobben som en PC kan. Det store flertallet av dagens PC brukere trenger ikke mer enn 2-3% av de funksjonene som ligger tilgjengelig i PCen og dens teknologi, og så lenge de nye mobile enhetene kan gjøre denne grunnleggende jobben til en svært konkurransedyktig pris så går også utviklingen mot å velge dette alternativet fremfor en tradisjonell PC.

Alt handler om smarte telefoner, nettbrett og andre mobile enheter nå.

Nettbrett tar over PCens funksjon

– Nettbrett har dramatisk endret landskapet for pc-er. Ikke så mye ved å kannibalisere pc-slaget, men ved å føre til at pc-brukere flytter konsumeringen til nettbrettet i stedet for å erstatte eldre pc-er, sier Mikako Kitagawa, en analytiker ved Gartner, i en pressemelding.

– Mens vi en gang så for oss en verden hvor individuelle brukere ville ha både en pc og et nettbrett som personlige enheter, mistenker vi nå i økende grad at de fleste vil flytte konsumeringsaktiviteten til et personlig nettbrett, samt å utføre kreative og administrative oppgaver på en delt pc, sier Kitagawa.

Gartner mener at det vil være dem som vil fortsette å ha både et personlig nettbrett og en personlig pc, men analyseselskapet tror dette vil være unntaket og ikke regelen.

– Hypotesen vår er derfor at kundene ikke vil erstatte sekundære pc-er i husholdningen, men i stedet la dem eldes og flytte konsumeringen av innhold til et nettbrett, sier Kitagawa.

Kilde: Digi.no

Microsoft vil lansere et nytt mini-brett senere i år for å kompensere sviktet i PC-salget

I løpet av 2013 skal Microsoft sette i gang produksjon av et mini-nettbrett som en mot reaksjon til fallet i PC-salget og Windows 8 fiaskoen, melder Wall Street Journal. Microsoft er med andre ord tvunget til å tenke i nye baner for å bevare sin posisjon i markedet.

Bortsett fra at det nye brettet skal være cirka 18 centimeter bredt er detaljene rundt satsingen ennå ikke klare, og selskapet har ikke villet kommentere nyheten.

Markedet for nettbrett er stadig voksende. Tall fra siste kvartal i 2012 viser at over halvparten av alle produserte nettbrett i verden var under 20 centimeter brede, og her ligger grunnen til at Microsoft har valgt akkurat denne størrelsen for sitt neste nettbrett.

Microsoft-ledelsen har innrømmet offentlig at selskapet og dets partnere ikke har klart å gi kundene det de ønsker – touchskjerm-produkter til en lav pris. Nå har derfor selskapet valgt å legge om strategien sin fra i fjor, da selskapet ikke hadde noen planer om produksjon av mini-nettbrett.

I tillegg til mini-nettbrettet er flere produkter muligens under utvikling fra Microsoft, blant annet en smartphone.

Kilde: Dagens IT

Les også:

Kort om IKTnytt.noTips ossSøk i offentlige registre

Kort om IKTnytt.no

IKTnytt.no

Ansvarlig redaktør:
Kjetil Sander

E-post:
redaksjonen@iktnytt.no

Facebook:
http://facebook.com/iktnytt/

IKTnytt.no er en nettavis for utviklere, markedsførere og ledere som ønsker å holde seg oppdatert om hva som skjer i IKT-verden - innenlands og utenlands.

Målgruppen er ikke privatpersoner som er interessert i forbruker-elektronikk, men profesjonelle brukere som er involvert i utviklingen, drift og markedsføringen av eget nettsted og mobile applikasjoner.

IKTnytt.no er utviklet og drives på hobbybasis av ansvarlig redaktør Kjetil Sander, som også står bak våre søsterportaler:

Kunnskapssenteret.com Aksjemarkedet.com

IKTnytt.no er også kundeavis for webbyrådet og hosting-selskapet OnNet AS som Kjetil er daglig leder i.

Tips oss om en nyhet!

For å sørge for at vi har de nyeste og beste IKT nyhetene trenger vi hjelp fra våre lesere.
Vi inviterer derfor nå alle våre lesere til å tipse oss om nyheter - små og store - fra nært og fjernt. Fortell oss gjerne om hva som skjer i din bedrift, hvilke problemer og utfordringer dere møter, og hvordan dere tenker å løse dem.
Fyll ut skjemaet under for å tipse oss om en nyhet.

Ditt navn (obligatorisk)

E-post (obligatorisk)

Skriv tipset ditt under i form av en overskrift ("emne"), med nærmere informasjon ("melding").

Emne

Melding

Vedlegg
Last opp vedlegg i form av bilde, logo e.l.

Svar på spørsmålet under for å bekrefte at du er et menneske og ikke en spam-robot.

Søk offentlige registre

Søk i lover, forskrifter og dommer:

 

Søk i NAV.no:

 

Søk i Foretaksregisteret:

 

Søk etter heftelser på motorvogn:

 Søk etter reservasjon mot reklame:

 

Firmasøk i Proff.no:

 

Søk i Statistisk Sentralbyrå: