PR-folk har manipulert tusenvis av artikler i Wikipedia


wikipedia

Wikipedia har fjernet tusenvis av artikler fra det digitale leksikonet etter det er avslørt av PR-folk har manipulert tusenvis av artikler i Wikipedia mot betaling fra sine kunder.

Sue Gardner i stiftelsen Wikimedia Foundation – organisasjonen med det formelle ansvaret for utgivelsen av Wikipedia – innrømmer i et blogginnlegg at det pågår en intern granskning av påståtte omfattende brudd på retningslinjene for publisering og redigering av Wikipedia-artikler.

Granskingen er resultat av påstander om at bedrifter har betalt PR-folk for å få positiv omtale på Wikipedia av seg selv og av sine produkter. Spesielt skal følgende 2 artikler ha provosert Wikipedia så mye at de har valgt å sette opp sin egen interne granskning:

Begge dokumenterer et omfattende nettverk av bidragsytere som tok seg betalt for å redigere Wikipedia-artikler med tanke på å promotere bestemte selskaper og produkter.

I følge Wikipedia har de som har skrevet og redigert artiklene, vært organisert i et stort nettverk som er satt opp for å prøve å hindre innsyn fra Wikipedia. De har anvendt fordekte metoder for å få det til å se ut som om artiklene og redigeringene er gjennomført i tråd med retningslinjene som Wikipedias bidragsytere plikter å følge, skriver digi.no som først kom med nyheten i Norge.

Gardner i Wikipedia sier at de ennå ikke vet hvem som står bak nettverket Wiki PR som markedsfører – og fortsatt markedsfører – sine tjenester åpenlyst. Det er dette nettverket Gardner viser til, og som hittil har mistet over 250 bidragsyterkontoer så langt.

Betalingen var mellom 500 -1000 dollar for å få opprettet en ny Wikipedia-side, og 50 dollar per måned for fortløpende vedlikehold, for eksempel å sørge for henvisninger til andre Wikipedia-sider eller «uavhengige» kilder for å tilfredsstille retningslinjenes krav til lenking.

Betalte og salgsfremmende redigeringer og oppdateringer av artikler har vært problematisk for Wikipedia i mange år. I 2006 grep gründer Jimmy Wales personlig inn og sperret bidragsyterkontoer opprettet av Gregory Kohs for sitt nyopprettede selskap, MyWikiBiz, som skulle skrive for Wikipedia mot betaling.

Siden har Wales godtatt at det kan finnes legitime grunner til at noen vil betale andre for å skrive og redigere i Wikipedia, men han sier samtidig at Wikipedia samtidig ønsker å opprettholde et forbud mot at betalte bidragsytere skal kunne redigere artikler direkte. I artikkelen Paid Advocacy FAQ skriver han at de som tar seg betalt, må tilbys alternative måter å påvirke leksikonets innhold. Han formulerer denne regelen:

– Bidra med foreslåtte endringer til «talesiden» («talk page»), og trapp opp til hensiktsmessige områder på Wikipedia dersom du har problemer med å bli hørt.

Regelen kom etter avsløringen av to betrodde britiske Wikipedia-medarbeidere, Roger Bamkin og Maximillion Klein, som begge lot seg bestikke til å redigere artikler på oppdrag. Begge ble tvunget til å trekke seg fra tillitsverv i Wikipedia. (Forbes oppsummerer saken i en artikkel fra mai, 2012: Wikipedia’s «Pay-for-Play» Scandal Highlights Wikipedia’s Vulnerabilities.)

På sitt nettsted forteller Wiki PR at de «skriver, styrer og oversetter» Wikipedia-sider for over 12 000 enkeltindivider og selskaper. En avtale med Wiki PR er «den enkleste måten å nå fram med ditt budskap» på Wikipedia. Tjenestene omfatter opprettelse og redigering av sider, forvaltning av sider og oversettelse av sider. I tillegg kommer egne tjenester for krisehåndtering og konseptutvikling.

  • Krisehåndtering betyr at dersom Wikipedia-sidene blir angrepet for uetterrettelighet, markedsføring eller liknende, vil Wiki PR tre inn og hindre fjerning eller redigering i strid med dine interesser.
  • Konseptutvikling innebærer at Wiki PR hjelper deg med å skape flere sider rundt din teknologi (selskapet markedsfører seg spesielt mot oppstartbedrifter i Silicon Vally og innen IT), forretningskonsepter eller ideer, slik at man også omtales på andre sider enn dem som angår en direkte.
Wiki-PR har de siste dagene fått en egen artikkel på Wikipedia.
Her står det at selskapet, per 25. oktober 2013, er bannlyst fra Wikipedia i påvente av at de retter seg etter nettleksikonets krav og retningslinjer. Bannlysningen gjelder selskapets ansatte, kunder og eiere.
Kilde: digi.no
Kort om IKTnytt.noTips ossSøk i offentlige registre

Kort om IKTnytt.no

IKTnytt.no

Ansvarlig redaktør:
Kjetil Sander

E-post:
redaksjonen@iktnytt.no

Facebook:
http://facebook.com/iktnytt/

IKTnytt.no er en nettavis for utviklere, markedsførere og ledere som ønsker å holde seg oppdatert om hva som skjer i IKT-verden - innenlands og utenlands.

Målgruppen er ikke privatpersoner som er interessert i forbruker-elektronikk, men profesjonelle brukere som er involvert i utviklingen, drift og markedsføringen av eget nettsted og mobile applikasjoner.

IKTnytt.no er utviklet og drives på hobbybasis av ansvarlig redaktør Kjetil Sander, som også står bak våre søsterportaler:

Kunnskapssenteret.com Aksjemarkedet.com

IKTnytt.no er også kundeavis for webbyrådet og hosting-selskapet OnNet AS som Kjetil er daglig leder i.

Tips oss om en nyhet!

For å sørge for at vi har de nyeste og beste IKT nyhetene trenger vi hjelp fra våre lesere.
Vi inviterer derfor nå alle våre lesere til å tipse oss om nyheter - små og store - fra nært og fjernt. Fortell oss gjerne om hva som skjer i din bedrift, hvilke problemer og utfordringer dere møter, og hvordan dere tenker å løse dem.
Fyll ut skjemaet under for å tipse oss om en nyhet.

Ditt navn (obligatorisk)

E-post (obligatorisk)

Skriv tipset ditt under i form av en overskrift ("emne"), med nærmere informasjon ("melding").

Emne

Melding

Vedlegg
Last opp vedlegg i form av bilde, logo e.l.

Svar på spørsmålet under for å bekrefte at du er et menneske og ikke en spam-robot.

Søk offentlige registre

Søk i lover, forskrifter og dommer:

 

Søk i NAV.no:

 

Søk i Foretaksregisteret:

 

Søk etter heftelser på motorvogn:

 Søk etter reservasjon mot reklame:

 

Firmasøk i Proff.no:

 

Søk i Statistisk Sentralbyrå: