Nå har du rett til å vite dine kollegers lønn


Lønn


Fra nyttår innføres en ny lovendring som gjør mulig å kreve innsyn i kollegers lønn for å gjøre det vanskeligere å forskjellsbehandle folk basert på trynefaktor.

Lovendringen gjør det nå mulig for deg å få innsikt i lønnsdata på arbeidsplassen hvis du har mistanke om at en kollega tjener mer enn deg, fordi vedkommende har et annet kjønn eller etnisk bakgrunn, skriver Dine Penger.

– Poenget er at arbeidstakere skal ha mulighet til å sammenligne seg selv med andre, sier advokat Kari B. Andersen, Advokatfirmaet Storeng, Beck & Due Lund DA.

Ulovlig å forskjellsbehandle folk basert på…

Lovendringen gjør det ulovlig for arbeidsgivere å forskjellsbehandle folk basert på følgende forhold uten et gyldig grunnlag:

  • seksuell orientering
  • diskriminering som følge av kjønn, graviditet, permisjon ved fødsel eller adopsjon.
  • diskriminering knyttet til nasjonal opprinnelse, avstamning, hudfarge, språk, religion og livssyn.
  • diskriminering som følge av nedsatt funksjonsevne.

– Hensikten er å sikre at arbeidstakere ikke diskrimineres ved fastsettelsen av lønn. Loven skal sørge for at det ikke er mulig og forskjellsbehandle ansatte, med mindre det er saklig grunn for det, forklarer Andersen til Dine Penger.

1 av 4 klager på liten åpenhet om lønn

Tall fra Arbeidslivsbarometeret til YS viser at 1 av 4 opplever at det ikke er noen åpenhet rundt lønnen der de jobber. 46 prosent svarer at det bare er delvis åpenhet rundt dette. Da er det ikke mange igjen som synes det er stor åpenhet om lønnen på arbeidsplassen. Hvorfor?

Grunnen er ihvertfall ikke at de ansatte ikke ønsker større åpenhet. I undersøkelsen til YS svarte 86 prosent at de ønsket full eller delvis åpenhet om lønn på egen arbeidsplass. Bare 7,2 prosent svarer at de ønsker å holde lønnen hemmelig.

Hva gjør du hvis du «føler meg diskriminert»?

– Dersom du har mistanke om at noen andre får mer fordi du er kvinne, har en annen etnisk bakgrunn, eller nedsatt funksjonsevne kan du nå kreve å få innsyn i lønn, sier Andersen.

Ønsker du å få innsyn i opplysningene må du imidlertid undertegne en taushetserklæring, da denne informasjonen er taushetsbelagt for andre på arbeidsplassen.

Samtidig har arbeidsgiver plikt til å informere den andre arbeidstakeren om at arbeidsgiver har gitt ut opplysninger om hans eller hennes lønn og lønnskriterier og hvem opplysningene er gitt til.

– Poenget her er at formålet med reglene er at arbeidstakere som opplever seg diskriminert lettere skal kunne skaffe bevis og argumentasjon, ikke at arbeidstakere generelt skal få tilfredsstille «kikkeren i seg».

Hva bør bedriftene selv gjøre?

For bedriftsledere gjelder det å forberede seg for disse nye reglene som trer i kraft om en drøy måned.

Det viktigste i denne sammenheng er at man lager et dokument som forklarer de ansatte om hvilke kriterier som er lagt til grunn for lønnen til ulike ansatte, basert på objektive og målbare kriterier.

– Slik det er i dag går lønnsøkning mye på skjønn. Nå blir det viktigere og ha klare system på hva som fører til lønnsøkning, sier Andersen til Dine Penger

Kilde: Dine Penger.

Kort om IKTnytt.noTips ossSøk i offentlige registre

Kort om IKTnytt.no

IKTnytt.no

Ansvarlig redaktør:
Kjetil Sander

E-post:
redaksjonen@iktnytt.no

Facebook:
http://facebook.com/iktnytt/

IKTnytt.no er en nettavis for utviklere, markedsførere og ledere som ønsker å holde seg oppdatert om hva som skjer i IKT-verden - innenlands og utenlands.

Målgruppen er ikke privatpersoner som er interessert i forbruker-elektronikk, men profesjonelle brukere som er involvert i utviklingen, drift og markedsføringen av eget nettsted og mobile applikasjoner.

IKTnytt.no er utviklet og drives på hobbybasis av ansvarlig redaktør Kjetil Sander, som også står bak våre søsterportaler:

Kunnskapssenteret.com Aksjemarkedet.com

IKTnytt.no er også kundeavis for webbyrådet og hosting-selskapet OnNet AS som Kjetil er daglig leder i.

Tips oss om en nyhet!

For å sørge for at vi har de nyeste og beste IKT nyhetene trenger vi hjelp fra våre lesere.
Vi inviterer derfor nå alle våre lesere til å tipse oss om nyheter - små og store - fra nært og fjernt. Fortell oss gjerne om hva som skjer i din bedrift, hvilke problemer og utfordringer dere møter, og hvordan dere tenker å løse dem.
Fyll ut skjemaet under for å tipse oss om en nyhet.

Ditt navn (obligatorisk)

E-post (obligatorisk)

Skriv tipset ditt under i form av en overskrift ("emne"), med nærmere informasjon ("melding").

Emne

Melding

Vedlegg
Last opp vedlegg i form av bilde, logo e.l.

Svar på spørsmålet under for å bekrefte at du er et menneske og ikke en spam-robot.

Søk offentlige registre

Søk i lover, forskrifter og dommer:

 

Søk i NAV.no:

 

Søk i Foretaksregisteret:

 

Søk etter heftelser på motorvogn:

 Søk etter reservasjon mot reklame:

 

Firmasøk i Proff.no:

 

Søk i Statistisk Sentralbyrå: