Sikkerhetsguide – Slik unngår du hacking og datainnbrudd


Sikkerhetsguide

Lær hvordan du sikrer din PC, Mac, server, mobil og nettbrett mot datainnbrudd fra hackere (kyberangrep)

httpv://www.youtube.com/watch?list=UUWf2ZlNsCGDS89VBF_awNvA&v=ubklMNgC6x8&feature=player_embedded

Hvorfor datasikkerhet?Hvorfor er datasikkerhet viktig og hvor godt har du sikret dine data?
Start med å lese denne artikkelen for å forstå hvorfor datasikkerhet er viktig, og hva konsekvensene kan bli hvis du tar lett på datasikkerheten.
Viktige datasikkerhets begreperLær deg de viktigste sikkerhetsbegrepene
Lær deg hva et virus, orm, trojaner, botnet, zombie, brute-force, malware, spyware, ad-ware og ligende begreper er, og hva som er forskjellen mellom dem, før du leser videre for å være sikker på at du forstår det vi snakker om.
Valg av operativsystemHver forsiktig med Windows og Android
Du reduserer risikoen 90% hvis du velger et annet operativsystem enn Windows for PC og Android for mobile enheter. Windows og Android er i dag det dominerende operativsystemet, noe som gjør systemet mer attraktivt for hackere enn Mac, Linux og iOS som har en relativt liten markedsandel.
BrannmurSkaff deg en brannmur
En brannmur er den beste beskyttelsen mot uønskede angrep. Den beste beskyttelsen gir hardwarebaserte brannmurer, men har du ikke råd til dette kommer du langt med en softwarbasert brannmur. Faktisk så trenger du begge deler, spesielt hvis vi snakker om bærbart utstyr.
Steng åpne porter på maskinenSteng alle åpne porter på datamaskinen
Hackere, ormer og virus kommer seg inn på maskinen din ved at de finner en åpen port på maskinen din som de klarer å bruke til å komme seg inn. Ønsker du å holde hackere, ormer o.l. unna dine systemer gjelder det dermed å stenge alle porter du ikke bruker.
antivirusSkaff deg et anti-virus program
1 av 4 PCer har IKKE et aktivt anti-virus program. Dette er skremmende. Når brannmuren er på plass, er neste obligatoriske oppgave å installere et skikkelig anti-virus program som sjekker maskinen for virus, trojanere, ormer og annen malware som du kommer over når du installerer programmer, surfer på nettet og laster ned og leser epost.
Hold maskinen og programmene oppdatertHold maskinen og programmene oppdatert
Det oppdages hele tiden nye sikkerhetshull, spesielt i Windows. Det gjelder derfor å kjøre Windows Update ved jevne mellomrom, f.eks. en gang hver 14 dag. Sett Windows til å laste ned og installere disse oppdateringene automatisk. Det samme gjelder ditt anti-virus program og Office-pakken som også trenger konstant oppdatering. Glem heller ikke andre teknologier du måtte ha installert på maskinen, f.eks. Java og Flash.
avskjedFølg disse passordreglene
Start med å les: «Slik får andre tilgang til ditt BRUKERNAVN og PASSORD!« for å forstå hvordan hackere enkelt kan få tilgang til ditt brukernavn og passord hvis du ikke følger disse passordreglene.
surfereglerFølg disse surfe-reglene når du er på nett
Selv om du følger alle rådene vi gir i vår sikkerhetsguide, hjelper dem lite hvis du selv ikke bruker sunn fornuft og følger noen enkle surfe-regler for å beskytte deg selv mot malware og uønskede hackerangrep. Vi har derfor laget noen enkle surfe-regler som vi anbefaler at du setter deg inn i og følger.
ikt-handbok-internettFølg disse epost reglene
Epostregler for å hindre at du får spam eller blir utsatt for epost svindel. Her finner du en rekke praktiske råd og tips.
Råd om markedføring i sosiale medierSmarttelefon og nettbrett
Smarttelefoner og nettbrett er en av hackernes nye favoritter, og de inneholder ofte mye sensitiv informasjon som må beskyttes. Mange tenker ikke på dette, noe som er svært farlig.
facebookIkke glem din Facebook konto og andre sosial medier
Sosiale medier, smarttelefoner og nettbrett er hackernes nye favoritter. De inneholder ofte mye sensitiv informasjon og kan brukes av hackere til andre angrep. Du må derfor tenke igjennom hva du kan gjøre for å sikre disse kontoen mot datainnbrudd.
sslSikker pålogging overalt (SSL)
Praktiser sikker pålogging overalt hvor det er mulig. Oppgi aldri brukernavn og passord på en nettside som ikke er beskyttet av et SSL sertifikat. Starter nettadressen med http:// er dette IKKE en sikker sone som er beskyttet av et SSL sertifikat. Sørg for at alle steder du skal logge inn med et brukernavn og passord eller oppgi sensitive data ALLTID starte
passordbeskytt filer og mapperPassordbeskytt sensitive filer og mapper
Sett et trygt passord på sensitive filer og mapper du har på din maskin. Dette kan normalt gjøres raskt og enkelt, enten du er på ditt nettsted eller lokale datamaskin. Benytt aldri det samme passordet her som gjelder for for andre områder eller tjenester på samme maskin eller nettsted. Da faller hele hensikten bort. Meningen er at dette skal være en dobbel beskyttelse mot tyveri av sensitiv informasjon.
krypterKrypter dine sensitive data
Se på muligheter for å kryptere dataene dine. Nå kan du gjøre det ganske enkelt med forskjellig programvare. Mange av dem er i tillegg helt gratis.
wifi - trådløst nettverkHver forsiktig med tråløse nett (WI-FI)
Tråløse nett er ikke like sikre som vanlige kabel-nett. Surfer du eller overfører data over et åpent tråløst nett har du ingen beskyttelse mot datatyveri. Benytter du tråløse nett må du derfor alltid sørge for at dette tråløse nettet er beskyttet av den høyste form for kryptering av dataene som overføres over det tråløse nettet.
Ta backup jevnlig
Skulle uhellet være ute slik at du blir utsatt for et datainnbrudd som gjør skade på ditt nettverk, din maskin eller mobil, er det kjekt å ha en backup (sikkerhetskopi) av dataene som du kan restore (kjøre tilbake). Har du ikke en backup av dataene dine, er de tapt for alltid hvis noe skulle skje. F.eks. hvis maskinen din skulle bli infisert av et virus, trojaner, orm, spyware eller annen malware.
System for deteksjon av datainnbrudd
Inntrengningsdeteksjon vil si å overvåke trafikken på en enkelt datamaskin eller et nettverk og analysere den for å se om det er spor etter inntrengning. En inntrengning kan ses på som et forsøk på å komme seg forbi eksisterende sikkerhetsmekanismer, altså et forsøk på å kompromittere konfidensialitet, integritet og/eller tilgjengelighet i et system.Prosessen med å overvåke og analysere trafikk kan gjøres automatisk med såkalte systemer for inntrengningsdeteksjon, IDSer. Et IDS består av programvare og/eller maskinvare. Uten slike automatiserte verktøy, er effektiv inntrengningsdeteksjon praktisk talt umulig.Bruk av et IDS på et nettverk signaliserer at sikkerheten ivaretas. Å vise at man bruker IDS, kan dermed i seg selv redusere antall forsøk på inntrengning. Hvis slike likevel skulle inntreffe, vil IDSet kunne oppdage det og effektivt rette opp feil og skader i etterkant.
Hvilken “kybersikkerhet” har Norge i “kyberkrigen”?
Hvis du er en daglig leder, IT-ansvarlig eller jobber med IT-sikkerheten til en virksomhet anbefaler vi at du også leser denne artikkelen for å forstå konsekvensene for virksomheten hvis datasikkerheten ikke tas på alvor.

 

 

 

Kort om IKTnytt.noTips ossSøk i offentlige registre

Kort om IKTnytt.no

IKTnytt.no

Ansvarlig redaktør:
Kjetil Sander

E-post:
redaksjonen@iktnytt.no

Facebook:
http://facebook.com/iktnytt/

IKTnytt.no er en nettavis for utviklere, markedsførere og ledere som ønsker å holde seg oppdatert om hva som skjer i IKT-verden - innenlands og utenlands.

Målgruppen er ikke privatpersoner som er interessert i forbruker-elektronikk, men profesjonelle brukere som er involvert i utviklingen, drift og markedsføringen av eget nettsted og mobile applikasjoner.

IKTnytt.no er utviklet og drives på hobbybasis av ansvarlig redaktør Kjetil Sander, som også står bak våre søsterportaler:

Kunnskapssenteret.com Aksjemarkedet.com

IKTnytt.no er også kundeavis for webbyrådet og hosting-selskapet OnNet AS som Kjetil er daglig leder i.

Tips oss om en nyhet!

For å sørge for at vi har de nyeste og beste IKT nyhetene trenger vi hjelp fra våre lesere.
Vi inviterer derfor nå alle våre lesere til å tipse oss om nyheter - små og store - fra nært og fjernt. Fortell oss gjerne om hva som skjer i din bedrift, hvilke problemer og utfordringer dere møter, og hvordan dere tenker å løse dem.
Fyll ut skjemaet under for å tipse oss om en nyhet.

Ditt navn (obligatorisk)

E-post (obligatorisk)

Skriv tipset ditt under i form av en overskrift ("emne"), med nærmere informasjon ("melding").

Emne

Melding

Vedlegg
Last opp vedlegg i form av bilde, logo e.l.

Svar på spørsmålet under for å bekrefte at du er et menneske og ikke en spam-robot.

Søk offentlige registre

Søk i lover, forskrifter og dommer:

 

Søk i NAV.no:

 

Søk i Foretaksregisteret:

 

Søk etter heftelser på motorvogn:

 Søk etter reservasjon mot reklame:

 

Firmasøk i Proff.no:

 

Søk i Statistisk Sentralbyrå: