Skeptisk til «åpen kildekode» programmer? Det bør du kanskje ikke være …


open-source-programmer

I en ny rapport, hvor kvaliteten på «åpen kildekode-» og «lukkede» programmer ble studert, viste det seg at programmer i kategorien «åpen kildekode» holdt en svært høy kvalitet, sammenlignet med programmene i kategorien «lukket kode». 

Hva er åpen kildekode (Open Source)?

Åpen kildekode (oftest omtalt som Open Source fra engelsk) betyr at kildekoden til et dataprogram er gjort tilgjengelig (ofte på Internett) for alle. Det finnes mange forskjellige lisenser for åpen kildekode, men den mest brukte er GNU General Public License (GPL).

Noen velkjente eksempler på programvare med åpen kildekode er ApachePHPMozillaLinux, WordPress og Joomla!

Små «åpen kildekode» programmer har færre feil en «lukkede» programmer

Coverity, et selskapet som tilbyr løsninger og tjenester for å avdekke alvorlige kvalitets- og sikkerhetsdefekter i kildekoden til programvare, har kommet med en ny rapport som konkluderer med at feiltettheten er lavest i åpen kildekode-prosjektene så lenge antallet kildekodelinjer er forholdsvis lavt, altså under 1 million. Passerer prosjektet 1 million kodelinjer, er det derimot prosjektene med proprietær kildekode som gjør det best.

Forskjellen er likevel aller størst for prosjektene som består av mellom 500 000 og 1 000 000 kodelinjer. I disse tilfellene har Coverity funnet mer enn dobbelt så mange feil per tusen kodelinjer i prosjektene med proprietær kode enn hos tilsvarende store prosjekter med åpen kildekode.

Tettheten av feil i programvarekode varierer med størrelsen på koden, men også åpen eller lukket kildekode har betydning.

Tettheten av feil i programvarekode varierer med størrelsen på koden, men også åpen eller lukket kildekode har betydning. (Tabeller:Coverity)

Den gjennomsnittlige størrelsen på prosjektene med åpen kildekode som har blitt testet, var på omtrent 580 000 linjer, mens gjennomsnittsstørrelsen til prosjektene med proprietær kode var på omtrent 1 500 000 linjer.

Coverity mener at årsaken til at de proprietære prosjektene passerer de åpne på kodekvalitet når antallet kodelinjer har passert 1 million, skyldes at det ofte stilles høyere krav til omfattende testing av koden store prosjekter enn i små prosjekter som kanskje fortsatt i oppstartsfasen. Coverity mener også kan være slik at de mindre, proprietære prosjektene i mindre grad tiltrekker seg utviklertalent enn åpen kildekode-prosjekter på samme størrelse og stadium.

Selskapet gjør det likevel ikke innlysende hvorfor kvaliteten den proprietære kildekoden faller så brått 500 000 og 1 000 000 kodelinjer, mens den er stigende for tilsvarende store prosjekter med åpen kildekode.

Totalt sett for alle de produktene som er med i rapporten, avhenger den gjennomsnittlige kvaliteten i liten grad av om kildekoden er åpen eller ikke. En større andel av virkelig store åpen kildekode-prosjekter, eller av relativt små prosjekter med proprietær kode, ville kunne ha gjort forskjellene større.

Kilde: Digi.no

Kort om IKTnytt.noTips ossSøk i offentlige registre

Kort om IKTnytt.no

IKTnytt.no

Ansvarlig redaktør:
Kjetil Sander

E-post:
redaksjonen@iktnytt.no

Facebook:
http://facebook.com/iktnytt/

IKTnytt.no er en nettavis for utviklere, markedsførere og ledere som ønsker å holde seg oppdatert om hva som skjer i IKT-verden - innenlands og utenlands.

Målgruppen er ikke privatpersoner som er interessert i forbruker-elektronikk, men profesjonelle brukere som er involvert i utviklingen, drift og markedsføringen av eget nettsted og mobile applikasjoner.

IKTnytt.no er utviklet og drives på hobbybasis av ansvarlig redaktør Kjetil Sander, som også står bak våre søsterportaler:

Kunnskapssenteret.com Aksjemarkedet.com

IKTnytt.no er også kundeavis for webbyrådet og hosting-selskapet OnNet AS som Kjetil er daglig leder i.

Tips oss om en nyhet!

For å sørge for at vi har de nyeste og beste IKT nyhetene trenger vi hjelp fra våre lesere.
Vi inviterer derfor nå alle våre lesere til å tipse oss om nyheter - små og store - fra nært og fjernt. Fortell oss gjerne om hva som skjer i din bedrift, hvilke problemer og utfordringer dere møter, og hvordan dere tenker å løse dem.
Fyll ut skjemaet under for å tipse oss om en nyhet.

Ditt navn (obligatorisk)

E-post (obligatorisk)

Skriv tipset ditt under i form av en overskrift ("emne"), med nærmere informasjon ("melding").

Emne

Melding

Vedlegg
Last opp vedlegg i form av bilde, logo e.l.

Svar på spørsmålet under for å bekrefte at du er et menneske og ikke en spam-robot.

Søk offentlige registre

Søk i lover, forskrifter og dommer:

 

Søk i NAV.no:

 

Søk i Foretaksregisteret:

 

Søk etter heftelser på motorvogn:

 Søk etter reservasjon mot reklame:

 

Firmasøk i Proff.no:

 

Søk i Statistisk Sentralbyrå: