Slik holder du kriminelle unna Facebook-kontoen din


facebook-kriminalitet

Kriminelle på nettet utnytter allerede i dag sosiale nettjenester, og antallet forbrytelser vil bare øke i fremtiden. Spesielt Facebook er offer for sin egen suksess. På grunn av sin dominerende stilling i markedet og det store antallet brukere, er Facebook et svært interessant mål for kriminelle som er ute etter å tjene penger. Derfor får du her er en oversikt over hva du skal holde øye med, slik at du effektivt kan beskytte Facebook-kontoen mot misbruk.

Facebook er hackernes nye favoritt

Den viktigste grunnen til at kriminelle er tiltrukket av sosiale medier, er at denne typen medier er basert på tillit. Hvis du mottar en Facebook-melding eller leser en statusoppdatering fra en venn, er det mer sannsynlig at du reagerer på det, selv om innholdet kom fra en fremmed.

Hvis en kriminell på den måten kan få en melding eller en statusoppdatering til å se ut som om den kommer fra en av vennene dine eller et familiemedlem, vil den innebygde tilliten til systemet øke sannsynligheten for at kriminelle kan få deg til å klikke på for eksempel en kobling i meldingen.

Les også: Facebook og smarttelefoner er hackernes nye favoritt

Det finnes mange forskjellige sikkerhetstrusler på Facebook. Her er en kort gjennomgang av de viktigste.

Ondsinnede programmer

Facebook blir ofte misbrukt av ondsinnede programmer som er laget for å lure brukeren til å klikke på koblinger som sikrer bakmannen inntekter gjennom annonser hver gang noen klikker på koblingen. Men Facebook har også blitt brukt til å spre mange andre typer ondsinnede programmer, som blant annet kan kapre Facebook-kontoen din.

En viktig eksempel er gruppen av ondsinnede programmer som tilhører den såkalte Koobface-familien. Koobface (Koobface er et Facebook-anagram) er en såkalt dataorm, det vil si et ondsinnet program som kan kopiere seg selv for å infisere andre datamaskiner. Koobface prøver å stjele brukernavnet og passordet ditt til Facebook, og har utviklet seg over tid.

I begynnelsen ble ormen spredt gjennom ondsinnede meldinger og statusoppdateringer med koblinger til falske YouTube-videoer, som lokket med at du skulle installere et ekstra program (kodek) for å kunne se videoene. Hvis man installerte det ekstra programmet, ble datamaskinen infisert og kontoinformasjonen stjålet. I dag har Koobface blitt så avansert at den kan skape falske Facebook-profiler, komplett med e-postadresse, foto og personlig informasjon. De falske profilene melder seg deretter inn i Facebook -grupper og sender venneforespørsler – alt helt automatisk.

Phishing

En annen gruppe trusler du bør være oppmerksom på, er phishing-nettsteder. Som Facebook-bruker kjenner du sannsynligvis til situasjonen der du klikker på en kobling og får en melding om at du ikke lenger er logget på. I slike situasjoner får du vanligvis opp en side der du kan logge deg på Facebook igjen.

De kriminelle på nettet prøver å utnytte denne situasjonen ved å bruke kaprede Facebook-profiler til å legge koblinger på Facebook som fører til en side som er en kopi av Facebooks påloggingsside. Denne siden er en felle for å lokke deg til å skrive inn brukernavn og passord. Gjør du det, vil kriminelle kunne fange opp og selge din påloggingsinformasjon på undergrunnsfora på nettet, ettersom slik informasjon kan brukes til å begå andre typer nettkriminalitet.

Falske e-postmeldinger

De kriminelle handlingene på Facebook er ikke nødvendigvis begrenset til selve Facebook-siden. Kriminelle bruker ofte også falske Facebook-e-postmeldinger for å lokke folk i feller. Når de sender ut falske Facebook-e-postmeldinger, vil de vanligvis se helt offisielle ut – det kan være en e-post for å varsle deg om at du tilsynelatende har en ny venneforespørsel eller en ny melding på tidslinjen, men koblingen i e-postmeldingen er en felle, som vanligvis fører til ondsinnede programmer eller phishing-nettsteder.

Tenk deg om en ekstra gang før du klikker

Selv om det finnes mange trusler på Facebook, er det fortsatt et flott verktøy for å holde kontakt med familie og venner eller til å gjenoppdage bekjente som du ikke har sett på årevis. Bruk verktøyet, men gjør det med omhu.

  1. Klikk aldri bare på en kobling i en e-post eller på en Facebook-side.
  2. Hvis du mottar en melding, åpner du nettleseren og bruker Facebook-bokmerket til å logge deg på i stedet for å klikke på koblingen.
  3. Hvis du plutselig får en kommentar eller en melding som virker litt overraskende, eller som du ikke har bedt om, bør du alltid sjekke med avsender (via en annen metode enn Facebook) om de virkelig sendte deg koblingen med vilje. Det kan jo faktisk være at du gjør dem en tjeneste ved å gjøre dem oppmerksom på at Facebook-profilen deres har blitt kapret eller misbrukt.

Kilde: Komputer for alle

Sikkerhetsguide

http://iktnytt.no/sikkerhetsguide/Denne artikkelen inngår i IKTnytt.no sin sikkerhets guide – skrevet for deg som ønsker å lære hvordan du sikrer din PC, Mac, server, nettbrett og smarttelefon mot kyberangrep og datainnbrudd.

Klikk her eller på iconet til høyre for å gå tilbake til sikkerhet guiden`s hovedmeny.

Kort om IKTnytt.noTips ossSøk i offentlige registre

Kort om IKTnytt.no

IKTnytt.no

Ansvarlig redaktør:
Kjetil Sander

E-post:
redaksjonen@iktnytt.no

Facebook:
http://facebook.com/iktnytt/

IKTnytt.no er en nettavis for utviklere, markedsførere og ledere som ønsker å holde seg oppdatert om hva som skjer i IKT-verden - innenlands og utenlands.

Målgruppen er ikke privatpersoner som er interessert i forbruker-elektronikk, men profesjonelle brukere som er involvert i utviklingen, drift og markedsføringen av eget nettsted og mobile applikasjoner.

IKTnytt.no er utviklet og drives på hobbybasis av ansvarlig redaktør Kjetil Sander, som også står bak våre søsterportaler:

Kunnskapssenteret.com Aksjemarkedet.com

IKTnytt.no er også kundeavis for webbyrådet og hosting-selskapet OnNet AS som Kjetil er daglig leder i.

Tips oss om en nyhet!

For å sørge for at vi har de nyeste og beste IKT nyhetene trenger vi hjelp fra våre lesere.
Vi inviterer derfor nå alle våre lesere til å tipse oss om nyheter - små og store - fra nært og fjernt. Fortell oss gjerne om hva som skjer i din bedrift, hvilke problemer og utfordringer dere møter, og hvordan dere tenker å løse dem.
Fyll ut skjemaet under for å tipse oss om en nyhet.

Ditt navn (obligatorisk)

E-post (obligatorisk)

Skriv tipset ditt under i form av en overskrift ("emne"), med nærmere informasjon ("melding").

Emne

Melding

Vedlegg
Last opp vedlegg i form av bilde, logo e.l.

Svar på spørsmålet under for å bekrefte at du er et menneske og ikke en spam-robot.

Søk offentlige registre

Søk i lover, forskrifter og dommer:

 

Søk i NAV.no:

 

Søk i Foretaksregisteret:

 

Søk etter heftelser på motorvogn:

 Søk etter reservasjon mot reklame:

 

Firmasøk i Proff.no:

 

Søk i Statistisk Sentralbyrå: