SPAM: Hvor mye spam sendes, og hvem er de verste spammerne?


Spammere

70% av all epost som sendes er spam, mot 90% i 2010.

Ifølge det amerikanske datasikkerhetsselskapet Symantec, var omtrent 70 prosent av alle e-poster som ble sendt i desember i fjor spam. Men andelen har riktignok gått ned. I 2010 var det over 90 prosent.

Ifølge Symantec, kan årsaken ha vært at flere nettsteder som tilbød masseutsendelse av reklame, er stengt. Samtidig som anti-spam filtrene og overvåkningen av andre nettverk som sender ut søppelpost blitt bedre, påpeker de.

USA sender ut mest spam (antall meldinger totalt)

Det amerikanske IT-sikkerhetsselskapet Sophos har nylig publisert en ny «Dirty Dozen» rapport. Her rangerer de de 12 landene som bidrar mest til spam, både totalt og per innbygger. Tallene er hentet fra perioden april til juni 2013.

USA topper igjen listen. 13,8 prosent av all spam i verden kom fra USA. De har likevel sunket fra forrige kvartal, da de sto for hele 19.6 prosent.

På andreplass har Hviterussland gjort et solid hopp med 11.7 prosent fra 4.2 prosent i forrige kvartal.

Blant nykommerne på listen har vi Ukraina (4. plass), Kazakhstan (8. plass) og Argentina (9. plass). Samtidig har Frankrike, Peru og Sør-Korea falt ut av «the Dirty Dozen».

Med over en milliard mennesker hver og stadig økende tilgang på Internett, er det ingen overraskelse at vi finner både India og Kina på listen.

Begge har imidlertid falt en plass hver. Kina er nå nede på 3. plass og India er på 6. plass.

Hviterussland sender ut mest spam per innbygger

Når man ser på mengden spam kontra innbyggertall ser listen ganske annerledes ut. Halvparten av de landene med store innbyggertall forsvinner og flere mindre lands som vanligvis flyr under radaren dukker opp. Dette gjelder blant annet Luxembourg og Singapore.

På toppen av listen finner vi Hviterussland, etterfulgt av Kazakhstan og Uruguay. Luxembourg og Singapore sniker seg inn på forholdsvis 6. og 11. plass.

 SPAM TOTALT:

 1. USA: 13.8 %
 2. Hviterussland: 11.7 %
 3. Kina: 5.9 %
 4. Ukraina: 5.5 %
 5. Taiwan: 3.6 %
 6. India: 3.6 %
 7. Spania: 3.4 %
 8. Kazakhstan: 3.3 %
 9. Argentina: 3.1 %
 10. Italia: 2.9 %
 11. Russland 2.6 %
 12. Tyskland 2.5 %
SPAM I FORHOLD TIL INNBYGGERTALL:

 1. Hviterussland: 13.8 %
 2. Kazakhstan: 11.7 %
 3. Uruguay: 5.9 %
 4. Taiwan: 5.5 %
 5. Ukraina: 3.6 %
 6. Luxembourg: 3.6 %
 7. Bulgaria: 3.4 %
 8. Makedonia: 3.3 %
 9. Chile: 3.1 %
 10. Spania: 2.6 %
 11. Singapore: 2.5 %

1/3 del av nettadressene i Hviterussland sender spam

Nesten en tredjedel (27,4 prosent) av alle nettadresser fra Hviterussland er blokkert av antispam-tilbydere, på grunn av all søppelmailen som passerer gjennom dem. Romania er på andreplass med 22,3 prosent, mens Russland er på tredjeplass med tre prosent.

Over 3 millioner IP-adresser fra Hviterussland er blokkert av ulike anti-spam lister (RBL m.fl.). Dette er nesten nesten like mange IP-adresser som er blokkert fra USA. Forskjellen er bare at USA har 314 millioner innbyggere, mens Hviterussland kun har 9,6 millioner.

Det skriver BBC, som siterer en rapport fra antivirus- og antispywarefirmaet Cloudmark på at Øst-Europa har den største andelen med svartelistede, spambefengte IP-adresser i verden.

– Hviterussland har blitt en populær frihavn for spammere, ettersom andre land har slått hardt ned på søppelmail-utsendere, hevder rapporten.

Conway uttaler samtidig at østeuropeiske myndigheter og nettleverandører har blitt mye bedre til å slå ned på spam og utsendelse av skadevare. De er derfor et håp om at andelen spam fra disse landene skal gå ned i tiden fremover.

85% av all epost til Saudi-Arabia er spam

Ifølge Symantec, er Saudi-Arabia landet som rammes av mest spam. Her er 85 prosent av all digital post, søppel. Deretter følger Ungarn og Sri Lanka. 13 prosent av posten har amerikansk avsender. 6,9 prosent er fra Kina og 6,3 prosent fra Canada.

Norge et phishing-mekka

Norge er relativt sett forskånet fra tradisjonell søppelpost.

Vi rammes av en annen form for spamming. Såkalt phishing (en omskriving av det engelske ordet for fisking) er en metode for å lure datamaskinbrukere til å gi fra seg personlig eller finansiell informasjon gjennom en e-post.

E-posten ser ofte ut som en vanlig henvendelse fra et anerkjent selskap, eksempelvis en bank. Ofte linkes det til en falsk hjemmeside der man blir bedt om å oppgi kredittkortnummer, passord og andre personlige opplysninger. Denne informasjonen kan deretter brukes til identitetsstyveri.

Ifølge Symantec ligger Norge på toppen av phishing-utsatte land. En av 81 e-poster havner i denne kategorien. Etter USA er Norge også det landet i verden som sender ut mest phishing-spam.

Ifølge Anders Lindqvist, kan det være flere grunner til dette.

– De som sender slik spam trenger ikke å befinne seg i Norge. Man kan kapre en internettilknyttet PC og bruke denne til å sende ut mail. Norge er et land med høy datatetthet og godt utbygd internett. I tillegg er vi velstående. Dermed kan nordmenn være et naturlig mål for svindlerne, sier Lindquist.

Mest reklame – 80 prosent er om datingsider og sexprodukter

Den vanligste formen for spam er fortsatt reklame. Ifølge Symantec, inneholdt omtrent 80 prosent av all søppelpost reklame for datingsider eller sexprodukter, 10 prosent for legemidler og rundt 4,5 prosent for klokker.

– Selv om det bare er en av ti tusen som biter på et tilbud, blir det likevel god butikk når man sender millioner av søppelposter. Kostadene er minimale, forklarer IKT-forsker ved Sintef, Åsmund Alhmann Nyre.

Ifølge New York Times viste en undersøkelse at det måtte sendes ut 12,5 millioner eposter for å selge Viagra for 500 kroner. Hvor mange som svindles, er det vanskeligere å kartlegge. Virksomheten fører uansett til store samfunnsmessige kostnader.

SPAM koster samfunnet store beløp

Universitetet i Maryland gjennomførte i 2005  en studie som viste at spam koster det amerikanske samfunnet over 100 milliarder kroner i året. Med i beregningen var tiden som brukes på å slette post, belastningen på servere og ressursene som brukes på datasikkerhet.

– Hadde ikke søppelposten blitt fjernet, ville det fått enda større konsekvenser, sier Anders Lindqvist.

Færre klager på spam i Norge

I fjor mottok Forbrukerombudet nesten 30 prosent færre klager på spam-meldinger enn i 2011. Solide bøter mot flere firmaer og enkeltpersoner for brudd på markedsføringsloven, kan forklare reduksjonen. Søppelpost er forbudt etter markedsføringsloven. Men forbrukerombud Gry Nergård ser også en annen mulig årsak.

– Det er mulig at de som tidligere har satset på markedsføring via e-post og SMS nå prøver seg fram i andre fora, først og fremst på Facebook, sier hun til NTB.

Problemet med spam er imidlertid at avsenderen ikke nødvendigvis befinner seg innenfor landets grenser. Og selv om det meste av søppelposten er kommersiell, ligger det også andre motiver bak.

– Det kan dreie seg om svindel eller målrettede angrep mot utvalgte bedrifter eller institusjoner. For eksempel ble det svenske politiet og rettsvesenet utsatt for massive hackerangrep i fjor, forklarer administrerende direktør i Symantec Norge, Anders Lindqvist.

3 kredittselskaper håndterte 95 prosent av alle spam kjøp

En gruppe forskere ved University of California brukte i 2011 en noe utradisjonell metode for å kartlegge «søppelpostens næringskjede». I tre måneder leste de igjennom all spam og kjøpte rundt 120 produkter.

Det viste seg at rundt 95 prosent av kjøpene ble håndtert av tre kredittselskaper, ett i Danmark, ett i Karibia og ett i Aserbadjan.

– Dersom slike selskaper hadde sluttet med slike overføringer, kunne man ha kuttet pengestrømmen til spamvirksomheten. Søppelpost er i bunn og grunn en reklameindustri som ikke fungerer uten tilgang på folks penger, kommenterte Stefan Savage, en av forskerne bak studiet.

Kilde: AftenpostenE24.no, Teknisk Ukeblad

Les også: Unngå spam: – Slik beskytter du deg mot spam (e-postsikkerhet)

Kort om IKTnytt.noTips ossSøk i offentlige registre

Kort om IKTnytt.no

IKTnytt.no

Ansvarlig redaktør:
Kjetil Sander

E-post:
redaksjonen@iktnytt.no

Facebook:
http://facebook.com/iktnytt/

IKTnytt.no er en nettavis for utviklere, markedsførere og ledere som ønsker å holde seg oppdatert om hva som skjer i IKT-verden - innenlands og utenlands.

Målgruppen er ikke privatpersoner som er interessert i forbruker-elektronikk, men profesjonelle brukere som er involvert i utviklingen, drift og markedsføringen av eget nettsted og mobile applikasjoner.

IKTnytt.no er utviklet og drives på hobbybasis av ansvarlig redaktør Kjetil Sander, som også står bak våre søsterportaler:

Kunnskapssenteret.com Aksjemarkedet.com

IKTnytt.no er også kundeavis for webbyrådet og hosting-selskapet OnNet AS som Kjetil er daglig leder i.

Tips oss om en nyhet!

For å sørge for at vi har de nyeste og beste IKT nyhetene trenger vi hjelp fra våre lesere.
Vi inviterer derfor nå alle våre lesere til å tipse oss om nyheter - små og store - fra nært og fjernt. Fortell oss gjerne om hva som skjer i din bedrift, hvilke problemer og utfordringer dere møter, og hvordan dere tenker å løse dem.
Fyll ut skjemaet under for å tipse oss om en nyhet.

Ditt navn (obligatorisk)

E-post (obligatorisk)

Skriv tipset ditt under i form av en overskrift ("emne"), med nærmere informasjon ("melding").

Emne

Melding

Vedlegg
Last opp vedlegg i form av bilde, logo e.l.

Svar på spørsmålet under for å bekrefte at du er et menneske og ikke en spam-robot.

Søk offentlige registre

Søk i lover, forskrifter og dommer:

 

Søk i NAV.no:

 

Søk i Foretaksregisteret:

 

Søk etter heftelser på motorvogn:

 Søk etter reservasjon mot reklame:

 

Firmasøk i Proff.no:

 

Søk i Statistisk Sentralbyrå: