Trådløst nettverk på 100 GB/sek -> ny verdensrekord


100-gigabit-sekund


Tyske Karlsruher Institut für Technologie (KIT) opplyser at de har klart å overføre data trådløst med en hastighet på 100 GB/sek, noe som tilsvarer at en full blu-ray kan sendes gjennom luften til en mottaker på bare noen få sekunder.

Dette er ny hastighetsrekord for et trådløst nett. Den forrige rekorden var på 40 gigabit per sekund.

Ved å utnytte 240 GHz-båndet har de klart å oppnå en overføringshastighet på 100 gigabit per sekund. Dette tilsvarer flytting av uttrolige 12,5 gigabyte hvert sekund.

To laserstråler som blandes sammen ved hjelp av en «foton-mikser» sendes signalet mellom senderen og mottakeren med hastighet på hele 100 GB/sek. Lysstrålene skaper gjennom en foto-diode et elektrisk signal som plukkes opp av en antenne, som sender signalet videre til en mottakeren hvor en brikke tolker det høyfrekvente signalet til et forstålig signal.

Foreløpig er dataene kun overført over en distanse på kun 20 meter i et lab-miljø, men forskerne som har utført eksperimentet sier det vil være mulig å overføre signaler med denne hastigheten over en distanse på minst 1 kilometer.

Ytterligere hastigsøkning er mulig

Mens tradisjonelle trådløse nettverk som benytter flere datastrømmer når de overfører dataene mellom en maskin og ruteren, ble denne verdensrekorden satt ved bruk av kun en datastrøm.

Dermed kan hastigheten økes flere ganger ved bruk av teknikker som MIMO og multipleksing. Teknikker som i dag kombineres for å oppnå en høyere samlet hastighet enn en datastrøm kan gi. Ved å bruke disse teknikkene mener forskerne at det vil være mulig å overføre flere terabit ved bruk av flere antenner.

– Spesielt i bygdeområder utgjør denne teknologien en billig og fleksibelt alternativ til optiske fibernett, hvor man ofte ikke kan forsvare utbygging fra et økonomisk synspunkt, mener Kallfass. 

Om dette er løsningen slår an gjenstår å se, men så langt virker resultatene lovende. Spesielt hvis det viser seg mulig å overføre de trådløse signalene opp til 1 km med bruk av bare en sender og mottaker.

Kort om IKTnytt.noTips ossSøk i offentlige registre

Kort om IKTnytt.no

IKTnytt.no

Ansvarlig redaktør:
Kjetil Sander

E-post:
redaksjonen@iktnytt.no

Facebook:
http://facebook.com/iktnytt/

IKTnytt.no er en nettavis for utviklere, markedsførere og ledere som ønsker å holde seg oppdatert om hva som skjer i IKT-verden - innenlands og utenlands.

Målgruppen er ikke privatpersoner som er interessert i forbruker-elektronikk, men profesjonelle brukere som er involvert i utviklingen, drift og markedsføringen av eget nettsted og mobile applikasjoner.

IKTnytt.no er utviklet og drives på hobbybasis av ansvarlig redaktør Kjetil Sander, som også står bak våre søsterportaler:

Kunnskapssenteret.com Aksjemarkedet.com

IKTnytt.no er også kundeavis for webbyrådet og hosting-selskapet OnNet AS som Kjetil er daglig leder i.

Tips oss om en nyhet!

For å sørge for at vi har de nyeste og beste IKT nyhetene trenger vi hjelp fra våre lesere.
Vi inviterer derfor nå alle våre lesere til å tipse oss om nyheter - små og store - fra nært og fjernt. Fortell oss gjerne om hva som skjer i din bedrift, hvilke problemer og utfordringer dere møter, og hvordan dere tenker å løse dem.
Fyll ut skjemaet under for å tipse oss om en nyhet.

Ditt navn (obligatorisk)

E-post (obligatorisk)

Skriv tipset ditt under i form av en overskrift ("emne"), med nærmere informasjon ("melding").

Emne

Melding

Vedlegg
Last opp vedlegg i form av bilde, logo e.l.

Svar på spørsmålet under for å bekrefte at du er et menneske og ikke en spam-robot.

Søk offentlige registre

Søk i lover, forskrifter og dommer:

 

Søk i NAV.no:

 

Søk i Foretaksregisteret:

 

Søk etter heftelser på motorvogn:

 Søk etter reservasjon mot reklame:

 

Firmasøk i Proff.no:

 

Søk i Statistisk Sentralbyrå: