Tysk rett holder Wikipedia ansvarlige for innholdet


wikipedia


Nettstedet Wikipedia er som kjent verdens største leksikon, med mange millioner artikler om alt mellom himmel og jord. Dette har gjort Wikipedia til et av verdens mest besøkte Internett sider.

Hvem som helst kan i utgangspunktet skrive og redigere artiklene på Wikipedia, noe som både kan være en styrke, men også en svakhet siden det kan utnyttes av folk med ulike agendaer til å spre usannheter og beskyldninger. Noe vi skrev en artikkel om for kort tid siden.

Wikipedia må nå ta mer ansvar

PC World har fulgt med en lignende sak, hvor eieren av en lokal TV-stasjon oppdaget at en Wikipedia-artikkel i den tyske versjonen av Wikipedia inneholdt svært grove og feilaktige opplysninger om han, blant annet at han hadde gjort Hitler-hilsen på TV og at han trakasserte og hjernevasket sine ansatte.

Mannen klagde artikkelen inn for retten som påla Wikipedia å slette det falske innholdet, samtidig som de påla Wikimedia Foundation, som driver Wikipedia, å sjekke alle artikler som det foreligger klager på og eventuelt fjerne alt innhold som inneholder faktafeil, forklarer PC World.

Trenger ikke forhåndsjekke

Hittil har slike prosesser som kjent blitt avgjort på bakgrunn av diskusjoner blant Wikipedia-brukerne, men denne dommen betyr altså at nettstedet selv har et overordnet ansvar.

Wikimedia trenger imidlertid ikke å sjekke artiklene på forhånd, men dersom det kommer klager fra brukerne må de sjekke, heter det i dommen. Akkurat hvordan dette skal foregå er imidlertid uklart, da dommen ikke inneholdt noen retningslinjer eller kriterier som opplysningene skal sjekkes mot. Man kan derfor ikke se bort fra lignende saker i fremtiden for å få trukket opp disse retningslinjene.

Kilde: PC World

Kort om IKTnytt.noTips ossSøk i offentlige registre

Kort om IKTnytt.no

IKTnytt.no

Ansvarlig redaktør:
Kjetil Sander

E-post:
redaksjonen@iktnytt.no

Facebook:
http://facebook.com/iktnytt/

IKTnytt.no er en nettavis for utviklere, markedsførere og ledere som ønsker å holde seg oppdatert om hva som skjer i IKT-verden - innenlands og utenlands.

Målgruppen er ikke privatpersoner som er interessert i forbruker-elektronikk, men profesjonelle brukere som er involvert i utviklingen, drift og markedsføringen av eget nettsted og mobile applikasjoner.

IKTnytt.no er utviklet og drives på hobbybasis av ansvarlig redaktør Kjetil Sander, som også står bak våre søsterportaler:

Kunnskapssenteret.com Aksjemarkedet.com

IKTnytt.no er også kundeavis for webbyrådet og hosting-selskapet OnNet AS som Kjetil er daglig leder i.

Tips oss om en nyhet!

For å sørge for at vi har de nyeste og beste IKT nyhetene trenger vi hjelp fra våre lesere.
Vi inviterer derfor nå alle våre lesere til å tipse oss om nyheter - små og store - fra nært og fjernt. Fortell oss gjerne om hva som skjer i din bedrift, hvilke problemer og utfordringer dere møter, og hvordan dere tenker å løse dem.
Fyll ut skjemaet under for å tipse oss om en nyhet.

Ditt navn (obligatorisk)

E-post (obligatorisk)

Skriv tipset ditt under i form av en overskrift ("emne"), med nærmere informasjon ("melding").

Emne

Melding

Vedlegg
Last opp vedlegg i form av bilde, logo e.l.

Svar på spørsmålet under for å bekrefte at du er et menneske og ikke en spam-robot.

Søk offentlige registre

Søk i lover, forskrifter og dommer:

 

Søk i NAV.no:

 

Søk i Foretaksregisteret:

 

Søk etter heftelser på motorvogn:

 Søk etter reservasjon mot reklame:

 

Firmasøk i Proff.no:

 

Søk i Statistisk Sentralbyrå: