Universell utforming: – Nå må nettstedet ditt også tilpasses funksjonshemmede


Universell utforming

Nettløsninger og selvbetjeningsautomater rettet mot allmennheten skal kunne brukes av alle. 1. juli trer den nye forskriften til diskriminerings- og tilgjengelighetsloven i kraft. Den stiller krav om at disse skal være universelt utformet. Det betyr at løsningene er tilgjengelige for, og kan brukes også av funksjonshemmede, for eksempel blinde og svaksynte.

Med dette regelverksarbeidet gjør regjeringen et viktig nybrottsarbeid. Loven med forskrifter gjør Norge til et foregangsland i internasjonal sammenheng. Norge er det første landet i verden som stiller slike krav til private selvbetjeningsløsninger. 1. juli er derfor en merkedag for inkluderingsarbeidet ikke bare i Norge, men også internasjonalt.

Dette er de nye reglene: Innen 1. juli 2014 skal alle nye nettløsninger og selvbetjeningsautomater være universelt utformet. Eksisterende løsninger skal være universelt utformet senest fra 1. januar 2021. Kravene om universelt utformede løsninger gjelder både i offentlig og privat sektor. De universelt utformede løsningene skal bygge på anerkjente internasjonale standarder og vil gjelde på områder hvor det praktisk er mulig å få til gode løsninger.

Mellom 250 000 og 300 000 innbyggere er hørselshemmede eller døve og omlag 130 000 er synshemmede og blinde i Norge. Regelverksendringen vil gi svaksynte og hørselshemmede en enklere hverdag.

Jeg tror også funksjonsfriske vil nyte godt av økt universell utforming. Mange vet at fjernkontrollen opprinnelig var ment som et hjelpemiddel for funksjonshemmede. Den ble nyttig for alle når noen fant på å koble den til en tv. Etter hvert ble den videreutviklet til dagens infrarøde fjernkontroller for å gi tekst-tv til døve. Fjernkontrollen er et eksempel på hvordan universell utforming av ny teknologi gir innovasjon og gevinster som kommer oss alle til gode.

Vi kan derfor forvente mer innovasjon og bedre og mer brukervennlige nettjenester og selvbetjeningsløsninger i tiden fremover. Universelt utformede løsninger er noe som vi alle vil kunne nyte godt av.

Kilde: Digi.no

Kort om IKTnytt.noTips ossSøk i offentlige registre

Kort om IKTnytt.no

IKTnytt.no

Ansvarlig redaktør:
Kjetil Sander

E-post:
redaksjonen@iktnytt.no

Facebook:
http://facebook.com/iktnytt/

IKTnytt.no er en nettavis for utviklere, markedsførere og ledere som ønsker å holde seg oppdatert om hva som skjer i IKT-verden - innenlands og utenlands.

Målgruppen er ikke privatpersoner som er interessert i forbruker-elektronikk, men profesjonelle brukere som er involvert i utviklingen, drift og markedsføringen av eget nettsted og mobile applikasjoner.

IKTnytt.no er utviklet og drives på hobbybasis av ansvarlig redaktør Kjetil Sander, som også står bak våre søsterportaler:

Kunnskapssenteret.com Aksjemarkedet.com

IKTnytt.no er også kundeavis for webbyrådet og hosting-selskapet OnNet AS som Kjetil er daglig leder i.

Tips oss om en nyhet!

For å sørge for at vi har de nyeste og beste IKT nyhetene trenger vi hjelp fra våre lesere.
Vi inviterer derfor nå alle våre lesere til å tipse oss om nyheter - små og store - fra nært og fjernt. Fortell oss gjerne om hva som skjer i din bedrift, hvilke problemer og utfordringer dere møter, og hvordan dere tenker å løse dem.
Fyll ut skjemaet under for å tipse oss om en nyhet.

Ditt navn (obligatorisk)

E-post (obligatorisk)

Skriv tipset ditt under i form av en overskrift ("emne"), med nærmere informasjon ("melding").

Emne

Melding

Vedlegg
Last opp vedlegg i form av bilde, logo e.l.

Svar på spørsmålet under for å bekrefte at du er et menneske og ikke en spam-robot.

Søk offentlige registre

Søk i lover, forskrifter og dommer:

 

Søk i NAV.no:

 

Søk i Foretaksregisteret:

 

Søk etter heftelser på motorvogn:

 Søk etter reservasjon mot reklame:

 

Firmasøk i Proff.no:

 

Søk i Statistisk Sentralbyrå: