USAs nye krigsskip, droner og våpenroboter styres av Linux


linux-krigsskip-droner

Den frie og åpne familien med Linux-operativsystemer får stadig større utbredelse – i hvert fall i det amerikanske militæret.

Det kommende krigsskipet USS Zumwalt blir nemlig et eneste stort, flytende Linux-datasenter – komplett med missiler og robotvåpen, melder DVICE.

Ved å benytte seg av Linux ombord, kan alle datataskinene kjøre på det samme, universelle systemet. Tidligere hadde ulike maskiner helt spesifikke operativsystemer, men denne ineffektive metoden har blitt kastet på sjøen, skriver Teknofil.no.

Egne spesialrom

På innsiden av den 20,5 milliarder dyre USS Zumwalt finner vi altså Linux-maskiner, men disse kan ikke bare stå ubeskyttet. Vibrasjonene fra skipets kanoner er nok til å ødelegge maskinvaren, slik at militæret har bygd egne forsterkede rom til formålet, i følge Teknofil.no.

Inne i disse 16 rommene, som kalles «Electronic Modular Enclosures», befinner datamaskinene seg, og disse kjører på RedHat Linux. Takket være dette opplegget er alle våpensystemene automatiserte, og de kan dessuten fjernstyres.

Linux styrer nå også USAs droner

Etter at et av USAs militære dronefly ble rammet av virus som logget pilotenes tastetrykk, gikk det amerikanske forsvaret over til å bruke Linux istedenfor sine gamle operativsystemer.

Dette gjøres for å unngå potensielle angrep av virus som kan sette flyene ut av spill, eller i verste fall vende dem mot USA og deres allierte.

På grunn av dette vil den amerikanske marinen begynne å installere Linux i sin dronemodell Northrop Grumman MQ-8B Navy Fire Scout, skriver Teknofil.no.

MQ-8B er en såkalt VTOL-drone (vertical take-off and landing), og amerikanerne håper å produsere 168 eksemplarer av dette flyet. Det kan lette og lande av seg selv på hangarskip eller på områder i nærheten av soldaten som styrer flyet.

Dronen har allerede vært i bruk i Latin-Amerika for å jakte på narkosmuglere. Det kan fly i mer enn seks timer på én tank, har en toppfart på 157 km/t og kan nå høyder på maksimalt 6100 meter.

USAs militær ser ut til å bevege seg mer og mer i retning av å bruke Linux av sikkerhetsmessige årsaker. De stiller strenge krav til selskaper som skal implementere og skreddersy Linux for sine systemer, og én av betingelsene er blant annet at selskapene ikke kan forlange opphavsrett eller rettigheter til det resulterende systemet, slik at det forblir trygt (og hemmelig) i hendene til det amerikanske militæret, skriver Teknofil.

Les også: Militæret, romstasjon, tysk storby og Alienware går for Linux

Kort om IKTnytt.noTips ossSøk i offentlige registre

Kort om IKTnytt.no

IKTnytt.no

Ansvarlig redaktør:
Kjetil Sander

E-post:
redaksjonen@iktnytt.no

Facebook:
http://facebook.com/iktnytt/

IKTnytt.no er en nettavis for utviklere, markedsførere og ledere som ønsker å holde seg oppdatert om hva som skjer i IKT-verden - innenlands og utenlands.

Målgruppen er ikke privatpersoner som er interessert i forbruker-elektronikk, men profesjonelle brukere som er involvert i utviklingen, drift og markedsføringen av eget nettsted og mobile applikasjoner.

IKTnytt.no er utviklet og drives på hobbybasis av ansvarlig redaktør Kjetil Sander, som også står bak våre søsterportaler:

Kunnskapssenteret.com Aksjemarkedet.com

IKTnytt.no er også kundeavis for webbyrådet og hosting-selskapet OnNet AS som Kjetil er daglig leder i.

Tips oss om en nyhet!

For å sørge for at vi har de nyeste og beste IKT nyhetene trenger vi hjelp fra våre lesere.
Vi inviterer derfor nå alle våre lesere til å tipse oss om nyheter - små og store - fra nært og fjernt. Fortell oss gjerne om hva som skjer i din bedrift, hvilke problemer og utfordringer dere møter, og hvordan dere tenker å løse dem.
Fyll ut skjemaet under for å tipse oss om en nyhet.

Ditt navn (obligatorisk)

E-post (obligatorisk)

Skriv tipset ditt under i form av en overskrift ("emne"), med nærmere informasjon ("melding").

Emne

Melding

Vedlegg
Last opp vedlegg i form av bilde, logo e.l.

Svar på spørsmålet under for å bekrefte at du er et menneske og ikke en spam-robot.

Søk offentlige registre

Søk i lover, forskrifter og dommer:

 

Søk i NAV.no:

 

Søk i Foretaksregisteret:

 

Søk etter heftelser på motorvogn:

 Søk etter reservasjon mot reklame:

 

Firmasøk i Proff.no:

 

Søk i Statistisk Sentralbyrå: