Hva er en VPS (Virtual Private Server)?


virtual-private-server

VPS eller virtuelle servere er noe vi hører stadig oftere om, spesielt i forbindelse med skytjenester. Er du en av dem som fortsatt ikke har satt deg inn i hva en virtuell server er, bør du lese denne artikkelen som nettopp tar for seg dette.

Hva er en VPS?

VPS betyr “virtual private server” (noen kaller det også en “virtuell dedikert server“).

En VPS er en server som ikke er installert direkte på den fysiske maskinvaren den kjører på. Den kjører i stedet på toppen av et operativsystem beregnet på virtualisering av servere.

Flere servere deler samme maskinvare

I praksis betyr det at man på en og samme fysiske maskin kan installere flere isolerte, virtuelle servere. Hver enkelt virtuelle server får et eget skjermet område på den fysiske serveren, hvor de kan installere sine egne programmer. Dette gjør løsningen svært kostnadseffektiv, fordi du ikke trenger en maskin til hver server, noe som betyr lavere investeringskostnader, lavere strømutgifter, mindre plassbehov og bedre utnyttelse av maskiner og utstyr.

VPSen er “virtuell” i den forstand at den kjører uavhengig av den fysiske maskinvaren den er installerrt på. Noe som for eksempel gjør det svært enkelt å flytte en VPS mellom ulike fysiske servere (dedikerte servere).

Hele serveren, med programvare og brukerdata, kan samles sammen i en “kjempestore fil” (også kalt “snapshot”) som overføres og gjenopprettes på en annen virtuell server (VPS). Så enkelt er det ikke å flytte en server du deler med andre (f.eks. en webhotell server). Dette gir deg friheten til å bytte leverandør raskt og enkelt når du selv vil, uten store kostnader.

Alle serverne kjører uavhengig av hverandre

En VPS er “privat” siden den er isolert fra de andre VPSene på samme maskinen, uten at de har muligheten til å påvirke hverandres filsystem eller prosesser.

Blir en annen virtuell server på bladet du ligger på hacket, får hackerne under ingen omstendigheter tak i dataene dine, slik de kanskje kan på en delt server (Les: webhotell server). Ondsinnet programvare som blir lastet opp til en annen VPS kan dermed aldri påvirke din virtuelle server, da de er totalt isolert fra hverandre.

Rask, enkel og rimelig oppgradering av maskinvaren

En annen stor fordel med VPS er at alle virtuelle servere deler de samme maskinvare ressursene. Noe som gjør det svært raskt, enkelt og rimelig å oppgradere en virtuell server med mer CPU kraft, mer minne eller større lagringskapasitet.

Trenger du mer krefter (cpu), minne (RAM) eller større lagringskapasitet (HDD) er det bare å oppgradere uten å måtte kjøpe og installere dyr hardware, i form av flere cpuer og harddisker eller mer ram. Har du en virtuell server styres alt gjennom et sentralt grensesnitt for alle virtuelle servere på blade serveren.

Programvare og operativsystem

Normalt leveres en virtuell server (VPS) med et ferdig installert operativsystem, fortrinnsvis Linux eller Windows2008 Server. I tillegg får du shell tilgang (SSH), hvis du velger Linux og tilgang via Terminal Client hvis du velger Windows som operativsystem. Hvilket Linux operativsystem du ønsker kan du normalt velge selv.

Hvilke andre programmer som inngår i pakken varierer fra leverandør til leverandør, men det er normalt heller ikke vanskelig å få serveren levert med ferdig mai-, web-, ftp- og database server installert. Også webbaserte kontrollpanel som Plesk og cPanel leveres også mot et tillegg i prisen av mange leverandører.

Server oppsett

En virtuell server blir normalt satt opp med minst tre partisjoner; En system-, en swap og en data-partisjon. Fordelene med flere partisjoner, er flere. For eksempel kan du reinstallere operativsystemet på din virtuelle server, uten at område med brukerdata blir berørt. Diskspeiling er en annen funksjon som mange tilbyr for å oppnå redudans.

Infrastruktur

Normalt leveres en virtuell server koblet opp mot leverandørens aksessnett for Internett. Hvilken båndbredde leverandørene tilbyr varierer i stor grad. Her går skalaen fra 10 mb/sek til 1.000 mb/sek. Hvor mye data som det er mulig å overføre i nettverket varierer også fra leverandør til leverandør, og er noe man alltid bør undersøke før valget tas.

Mange tilbyr også tilkobling mot et internt backup-nett for å overføre data til backup servere.

Drift av serveren

Normalt kan du selv bestemme om du ønsker å drifte serveren selv eller tegne en drifsavtale for serveren. Hva som inngår i disse driftsavtalene varierer fra leverandør til leverandør, og er noe som må kartlegges før det endelige valget tas.

Les også:

Kort om IKTnytt.noTips ossSøk i offentlige registre

Kort om IKTnytt.no

IKTnytt.no

Ansvarlig redaktør:
Kjetil Sander

E-post:
redaksjonen@iktnytt.no

Facebook:
http://facebook.com/iktnytt/

IKTnytt.no er en nettavis for utviklere, markedsførere og ledere som ønsker å holde seg oppdatert om hva som skjer i IKT-verden – innenlands og utenlands.

Målgruppen er ikke privatpersoner som er interessert i forbruker-elektronikk, men profesjonelle brukere som er involvert i utviklingen, drift og markedsføringen av eget nettsted og mobile applikasjoner.

IKTnytt.no er utviklet og drives på hobbybasis av ansvarlig redaktør Kjetil Sander, som også står bak våre søsterportaler:

– Kunnskapssenteret.com – Aksjemarkedet.com

IKTnytt.no er også kundeavis for webbyrådet og hosting-selskapet OnNet AS som Kjetil er daglig leder i.

Tips oss om en nyhet!

For å sørge for at vi har de nyeste og beste IKT nyhetene trenger vi hjelp fra våre lesere.
Vi inviterer derfor nå alle våre lesere til å tipse oss om nyheter - små og store - fra nært og fjernt. Fortell oss gjerne om hva som skjer i din bedrift, hvilke problemer og utfordringer dere møter, og hvordan dere tenker å løse dem.
Fyll ut skjemaet under for å tipse oss om en nyhet.

Ditt navn (obligatorisk)

E-post (obligatorisk)

Skriv tipset ditt under i form av en overskrift ("emne"), med nærmere informasjon ("melding").

Emne

Melding

Vedlegg
Last opp vedlegg i form av bilde, logo e.l.

Svar på spørsmålet under for å bekrefte at du er et menneske og ikke en spam-robot.

Søk offentlige registre

Søk i lover, forskrifter og dommer:

 

Søk i NAV.no:

 

Søk i Foretaksregisteret:

 

Søk etter heftelser på motorvogn:

 Søk etter reservasjon mot reklame:

 

Firmasøk i Proff.no:

 

Søk i Statistisk Sentralbyrå: