Hva er forskjellen mellom et webhotell og VPS?


webhotell-vps

Mens et webhotell er en delt løsning, hvor alle deler ressursene til serveren, gir en VPS (Virtual Private Server) deg en egen «virtuell dedikert server» hvor du ikke deler alle ressursene med andre. Dette gir en rekke fordeler.

Dyrere, men gir samtidig mange fordeler

Virtuelle servere gir mange fordeler fremfor et webhotell, men koster samtidig vesentlig mere.

Mens et webhotell koster fra kr. 11/mnd (OnNet AS), starter prislappen for en disen virtuell server (VPS) fra kr. 200/mnd.

En virtuell server er neste skritt for nettsteder som har vokst ut av sitt webhotell eller som krever større fleksibilitet, stabilitet eller sikkerhet enn det webhotell leverandører kan tilby på sine delte løsninger.

De er også et naturlig startpunkt for virksomheter som ønsker å flytte din interne IT-struktur ut i skyen. Sammenlignet med en dedikert server som er neste skritt når VPS ikke lenger holder, er vesentlig dyrere igjen enn en VPS. VPS er dermed det naturlig mellomsteget mellom et webhotell og en egen dedikert server.

Fra kontroll over et web-område til kontroll over hele serveren

Mens du kun har kontroll over ditt eget web-område og epostkontoer, må du dele OS, Web-server, mail-server, ftp-server, mySQL server, og server teknologier som PHP, mySQL, Perl og Java med alle andre brukere hvis du har et webhotell.

Ønsker du å bytte OS eller endre konfigurasjonen av web-serveren, mail-serveren, ftp-serveren, de globale PHP og mySQL instillingene, så kan du ikke gjøre dette uten å måtte kontakte webhotell leverandøren og spørre pent om de kan gjøre dette.

Har du en VPS slipper du å bekymre deg om dette. Her har du kontroll over all programvare på serveren, bortsett fra OS kjernen, hvis du velger OpenVZ VPS istedenfor Xen. Velger du Xen har du også full kontroll over hele OS til din virtuelle server.

Økt ytelse og stabilitet

For uten full kontroll over programvaren, gir VPS deg også dedikerte maskinressurser. Du velger selv hvor mange CPU kjerner, RAM, I/O og diskplass serveren skal ha dedikert, noe som ikke er mulig med et webhotell.

Om du må dele noen av disse ressursene med andre, f.eks. CPU og RAM, eller om de blir dedikert og isolert til kun din virtuelle server er avhengig av hvilken type virtualisering du velger – OpenVZ eller Xen.

Siden du har muligheten til å få dedikerte maskinressurser til VPS, er du sikret at du har alle den datakraften og båndbredden du trenger til dine programmer og nettsteder. Dette øker ytelsen og sikrer stabiliteten til dine tjenester.

Økt sikkerhet og fleksibilitet

Siden du har full kontroll over alle programmene som installeres på serveren, gir en VPS langt større fleksibilitet enn et webhotell, hvor du ikke kan installere kjerneprogrammer på serverens OS. Det kan du hvis du har en VPS. Her kan du installere og konfigurere alt på serveren slik du selv, bortsett fra noen unntak hvis du har en OpenVZ VPS.

Har du en OpenVZ har du imidlertid ikke full kontroll over IP-tabellen som er selve essensen i alle brannmurer, da alle VPS på den fysiske serveren deler samme IP-tabell. Siden alle også deler den samme Linux kjernen blir alle VPS på serveren skadelidende hvis den sentrale kjernen blir infisert eller krasjer. Dette gjør at sikkerheten og stabiliteten på en OpenVZ VPS til vesentlig dårligere enn på en Xen VPS som gir deg også full kontroll over hele IP-tabellen og resten av kjernen til serverens OS.

Økte driftskostnader

Så langt har vi sett på fordelen med VPS, men det finnes også noen bak deler. Foruten at hosting kostnaden øker betraktelig i forhold til webhotell prisen, inngår heller ikke noen driftsavtale i prisen.

Normalt leveres en VPS uten driftsavtale som tar seg av oppdateringer, sikkerhetskopiering, virus og malware skanning og annen systemadministrasjon. Dette kan du imidlertid alltid kjøpe av VPS leverandøren mot et tillegg i prisen. Hvor mye avhenger av leverandør og hva du ønsker inkludert i driftsavtalen.

Når du skal vurdere totalkostnaden må du derfor huske på å inkludere kostnader knyttet til en slik driftsavtale hvis du selv ikke har kunnskapen og tiden som kreves for å drive systemadministrasjon av den virtuelle serveren.

Les også:

Kort om IKTnytt.noTips ossSøk i offentlige registre

Kort om IKTnytt.no

IKTnytt.no

Ansvarlig redaktør:
Kjetil Sander

E-post:
redaksjonen@iktnytt.no

Facebook:
http://facebook.com/iktnytt/

IKTnytt.no er en nettavis for utviklere, markedsførere og ledere som ønsker å holde seg oppdatert om hva som skjer i IKT-verden – innenlands og utenlands.

Målgruppen er ikke privatpersoner som er interessert i forbruker-elektronikk, men profesjonelle brukere som er involvert i utviklingen, drift og markedsføringen av eget nettsted og mobile applikasjoner.

IKTnytt.no er utviklet og drives på hobbybasis av ansvarlig redaktør Kjetil Sander, som også står bak våre søsterportaler:

– Kunnskapssenteret.com – Aksjemarkedet.com

IKTnytt.no er også kundeavis for webbyrådet og hosting-selskapet OnNet AS som Kjetil er daglig leder i.

Tips oss om en nyhet!

For å sørge for at vi har de nyeste og beste IKT nyhetene trenger vi hjelp fra våre lesere.
Vi inviterer derfor nå alle våre lesere til å tipse oss om nyheter - små og store - fra nært og fjernt. Fortell oss gjerne om hva som skjer i din bedrift, hvilke problemer og utfordringer dere møter, og hvordan dere tenker å løse dem.
Fyll ut skjemaet under for å tipse oss om en nyhet.

Ditt navn (obligatorisk)

E-post (obligatorisk)

Skriv tipset ditt under i form av en overskrift ("emne"), med nærmere informasjon ("melding").

Emne

Melding

Vedlegg
Last opp vedlegg i form av bilde, logo e.l.

Svar på spørsmålet under for å bekrefte at du er et menneske og ikke en spam-robot.

Søk offentlige registre

Søk i lover, forskrifter og dommer:

 

Søk i NAV.no:

 

Søk i Foretaksregisteret:

 

Søk etter heftelser på motorvogn:

 Søk etter reservasjon mot reklame:

 

Firmasøk i Proff.no:

 

Søk i Statistisk Sentralbyrå: