Hva bruker vi mobiltelefonen til?


Hva bruker vi mobiltelefonen til?


I mine forrige artikkeler slo vi fast at mobilen har overtatt og at fasttelefonen vil være et nærmest ukjent begrep for morgendagens brukere. Om noen år vil vi mobilt bredbånd og 3G/4G også gå forbi fast bredbånd som den primære kilden til Internett forbindelse. Men hva bruker vi egentlig mobiltelefonen til?

Post- og teletilsynet har sett nærmere på dette i sin siste undersøkelse: – «Befolkningens bruk av elektroniske kommunikasjonstjenester».

mobilbruk

 

Illustrasjonen over viser hva vi bruker mobiltelefonen daglig til, fordelt på ulike aldersgrupper. Siden vi i denne artikkelen er interessert i finne ut hvilke utviklingstrender som gjelder for å forutsi hvordan morgendagens IKT verden kommer til å se ut, konsentrerer vi oss i denne gjennomgangen om aldersgruppen under 25 år. Da dette er fremtidens brukere og preferanser.

Mobiltelefonen brukes ikke først og fremst til å ringe med

I gamle dager var mobiltelefonen et redskap for å ringe andre fasttelefoner og mobiltelefoner med. Slik er tilfellet ikke lenger. I aldergruppen under 25 år kommer «ringing» på 4 plass over hva de bruker mobilen daglig til. Hvem skulle ha trodd det for 10 år siden?

Andel som bruker mobiltelefonen daglig til:

  1. SMS – 89%
  2. Surfe på Internett – 80%
  3. Sosiale medier – 77%
  4. Ringe – 73%

SMS er mer populært enn telefonsamtaler

Mens kun 73% av dem som har en mobiltelefon daglig bruker den til å ringe med, oppgir hele 89% at de daglig sender SMS meldinger med mobiltelefonen. Kun 5% av dem som har en mobiltelefon sier at de ikke bruker den til å sende SMS meldinger med, uavhengig aldersgruppe.

SMS meldinger har dermed etablert seg som den mest dominerende kommunikasjonsformen innen mobiltelefoni. Langt mer populær en tale som mange kanskje trodde fortsatt var den mest dominerende kommunikasjonsformen for 1-til-1 kommunikasjon.

mobilbruk2

 

Andelen som daglig sender direktemeldinger på mobilen (iMessage, WhatsApp o.l.), har økt fra 3 prosent i 2011 til 23 prosent i 2013. Siden direktemeldingene har samme funksjon som SMS meldingene, er det nærliggende å tro at dem gradvis vil erstatte SMS meldingene, selv om dette så langt ikke har skjedd. I de siste to årene har bruken av såvel SMS og direktemeldinger via mobilen økt. Et tegn på at folks kommunikasjonsform er i ferd med å endres fra tale til korte meldinger via SMS, direktemeldinger og epost.

4 av 5 bruker mobilen til surfing og sosiale medier

Mens tale og SMS har vært basic tjenestene til alle mobiltelefoner de siste 15 årene, er tilgang til Internett via mobiltelefonen noe som har kommet de siste 5 årene.

Lanseringen av iPhone gjorde at folk flest fikk øyne opp for smarttelefoner med Internett forbindelse, og siden lanseringen av iPhone har hele mobilmarkedet praktisk talt endret seg drastisk. 8 av 10 kjøpte sist en smarttelefon og over halvparten av de norske telefonene er under 1 år gamle. Dette har gitt folk flest Internett tilgang via mobilen og den bruker de i stadig større grad.

Andelen som surfer på Internett via mobilen hver dag, har økt fra 22 prosent i 2011 til 53 prosent i 2013. Ser vi på aldersgruppen under 25 år så surfer hele 80 prosent daglig på Internett via mobilen. Et tegn på at mobilen vil være vårt viktigste redskap for å surfe på Internett, sammen med stasjonære og bærbare maskiner. For eiere av nettsteder gjelder det derfor å sørge for at nettsidene er kompatible med både mobile enheter og tradisjonelle maskiner. Er sidene det ikke i dag, begynner det nå å haste.

Andelen som bruker sosiale medier hver dag, har økt fra 15 prosent i 2011 til 42 prosent i 2013. Ser vi på aldersgruppen under 25 år er trenden den samme som for surfing. 77 prosent av folk under 25 år benytter mobiltelefonen daglig til å besøke ulike sosiale medier. Det er derfor heller ikke overraskende at alle sosiale medier for lengst har utviklet mobile apper mobilbrukerne kan benytte.

Halvparten leser epost med mobiltelefonen

I 2011 var det 16 prosent som daglig sendte e-post med mobiltelefonen, mens det i 2013 er hele 42 prosent som benytter e-post på mobiltelefonen daglig. Også andelen av mer sporadiske brukere øker. Fire av ti sender ikke e-post med mobiltelefonen, mens det i 2011 var syv av ti som ikke benyttet e-post via mobiltelefonen. Disse tallene gjelder for gjennomsnittet, dvs. alle aldersgrupper.

Streaming av TV kommer for fult

Streaming av TV er en relativt nytt fenomen generelt. Det er derfor litt overraskende å lese at hele 29% av befolkningen under 25 år bruker mobiltelefonen til å streame tv.

Dette er like mange som bruker mobile apper daglig. En annen mega-trend vi har sett de siste årene innen smarttelefon markedet og som det forventes vil fortsette å vokse. Det samme gjelder streaming av lyd og bilde generelt.

Det samme gjelder sky-tjenester

Bruk av ulike former for sky-tjenester via mobiltelefonen er den nye mega-trenden i dag, sammen med streaming av TV. I aldersgruppen under 25 år bruker 1 av 5 daglig mobiltelefonen til å få tilgang til ulike sky-tjenester. Dette til tross for at hele begrepet «sky-tjenester» er relativt nytt.

All sunn fornuft tilsier at vi i fremtiden vil bruke mobilen til stadig flere daglig gjøremål. Alt fra å surfe på nett, lese epost, sende direktemeldinger, chatte og tale, til å se på tv, høre på musikk, betale regninger og bruke ulike sky-tjenester i jobbsammenheng og privat.

Mobilen vil i fremtiden være menneskets viktigste device.

Kilde: Post- og teletilsynet

Les også:

Kort om IKTnytt.noTips ossSøk i offentlige registre

Kort om IKTnytt.no

IKTnytt.no

Ansvarlig redaktør:
Kjetil Sander

E-post:
redaksjonen@iktnytt.no

Facebook:
http://facebook.com/iktnytt/

IKTnytt.no er en nettavis for utviklere, markedsførere og ledere som ønsker å holde seg oppdatert om hva som skjer i IKT-verden – innenlands og utenlands.

Målgruppen er ikke privatpersoner som er interessert i forbruker-elektronikk, men profesjonelle brukere som er involvert i utviklingen, drift og markedsføringen av eget nettsted og mobile applikasjoner.

IKTnytt.no er utviklet og drives på hobbybasis av ansvarlig redaktør Kjetil Sander, som også står bak våre søsterportaler:

– Kunnskapssenteret.com – Aksjemarkedet.com

IKTnytt.no er også kundeavis for webbyrådet og hosting-selskapet OnNet AS som Kjetil er daglig leder i.

Tips oss om en nyhet!

For å sørge for at vi har de nyeste og beste IKT nyhetene trenger vi hjelp fra våre lesere.
Vi inviterer derfor nå alle våre lesere til å tipse oss om nyheter - små og store - fra nært og fjernt. Fortell oss gjerne om hva som skjer i din bedrift, hvilke problemer og utfordringer dere møter, og hvordan dere tenker å løse dem.
Fyll ut skjemaet under for å tipse oss om en nyhet.

Ditt navn (obligatorisk)

E-post (obligatorisk)

Skriv tipset ditt under i form av en overskrift ("emne"), med nærmere informasjon ("melding").

Emne

Melding

Vedlegg
Last opp vedlegg i form av bilde, logo e.l.

Svar på spørsmålet under for å bekrefte at du er et menneske og ikke en spam-robot.

Søk offentlige registre

Søk i lover, forskrifter og dommer:

 

Søk i NAV.no:

 

Søk i Foretaksregisteret:

 

Søk etter heftelser på motorvogn:

 Søk etter reservasjon mot reklame:

 

Firmasøk i Proff.no:

 

Søk i Statistisk Sentralbyrå: