Knusende seier for Google over Oracle


oracle vs googleRettssaken mellom Oracle og Google om bruken av Java-teknologi i Android nådde torsdag 31. mai et høydepunkt da dommeren i saken, William Alsup, avviste at Google har krenket Oracles opphavsrett gjennom selskapets reproduksjon av i alt 37 Java-programmeringsgrensesnitt (API-er), melder digi.no.

I opphavsrettsdelen av rettssaken konkluderte juryen med at Google krenket den samlede strukturen, rekkefølgen og organiseringen av API-ene, men unnlot å svare på om denne bruken av API-ene kan anses som «rimelige bruk».

– Så lenge den spesifikke koden som brukes til å implementere en metode er ulik, er det fritt for enhver, i henhold til Copyright Act, å skrive sin egen kode for å utføre nøyaktig den samme funksjonen eller spesifikasjonen til enhver metode brukt i Java API-et. Det har ingen betydning at deklarasjonen eller header-linjene til metoden er identiske. I henhold til reglene for Java, må de være identiske for å deklarere en metode som spesifiserer den samme funksjonaliteten – selv når implementeringen er ulik. Når det bare er én måte å uttrykke en idé eller en funksjon på, så er det fritt for alle å gjøre dette, og ingen kan kreve monopol på dette uttrykket, skriver Alsup i kjennelsen.

Han skriver også at selv om metodene og klassenavnene i Android kunne ha vært noe annet enn deres motparter i Java og fortsatt ville ha fungert, så gjelder opphavsrettsbeskyttelse aldri for navn eller korte uttrykk.

Hele kjennelsen er gjengitt her.

Alsup understreker at kjennelsen ikke betyr at Java API-pakker kan brukes fritt av alle uten lisens. Den betyr heller ikke at strukturen, rekkefølgen og organiseringen til alle dataprogrammer kan stjeles. Derimot betyr den at de at de særskilte elementene som har blitt reprodusert av Google kan brukes av av alle i henhold til den amerikanske Copyright Act.

Erstatningsspørsmålet i rettssaken er ennå ikke avgjort, men Googles faktiske krenkelser er nå redusert til å dreie seg om ni kodelinjer i en metode som dommer Alsup sier at han selv er i stand til å programmere. Enkelte kommentatorer mener at det at Alsup lærte seg Java-programmering under rettssaken kan ha vært avgjørende for at Oracle ikke vant fram med sine argumenter.

Alsup har allerede antydet at Oracle i beste fall få det lovfestede maksimalbeløpet på 150 000 dollar, med mindre selskapet vinner fram i en eventuell ankesak. Opprinnelig antydet Oracle et krav på flere milliarder dollar, inkludert en andel av Googles fortjeneste. Kilde: Digi.no

Kort om IKTnytt.noTips ossSøk i offentlige registre

Kort om IKTnytt.no

IKTnytt.no

Ansvarlig redaktør:
Kjetil Sander

E-post:
redaksjonen@iktnytt.no

Facebook:
http://facebook.com/iktnytt/

IKTnytt.no er en nettavis for utviklere, markedsførere og ledere som ønsker å holde seg oppdatert om hva som skjer i IKT-verden – innenlands og utenlands.

Målgruppen er ikke privatpersoner som er interessert i forbruker-elektronikk, men profesjonelle brukere som er involvert i utviklingen, drift og markedsføringen av eget nettsted og mobile applikasjoner.

IKTnytt.no er utviklet og drives på hobbybasis av ansvarlig redaktør Kjetil Sander, som også står bak våre søsterportaler:

– Kunnskapssenteret.com – Aksjemarkedet.com

IKTnytt.no er også kundeavis for webbyrådet og hosting-selskapet OnNet AS som Kjetil er daglig leder i.

Tips oss om en nyhet!

For å sørge for at vi har de nyeste og beste IKT nyhetene trenger vi hjelp fra våre lesere.
Vi inviterer derfor nå alle våre lesere til å tipse oss om nyheter - små og store - fra nært og fjernt. Fortell oss gjerne om hva som skjer i din bedrift, hvilke problemer og utfordringer dere møter, og hvordan dere tenker å løse dem.
Fyll ut skjemaet under for å tipse oss om en nyhet.

Ditt navn (obligatorisk)

E-post (obligatorisk)

Skriv tipset ditt under i form av en overskrift ("emne"), med nærmere informasjon ("melding").

Emne

Melding

Vedlegg
Last opp vedlegg i form av bilde, logo e.l.

Svar på spørsmålet under for å bekrefte at du er et menneske og ikke en spam-robot.

Søk offentlige registre

Søk i lover, forskrifter og dommer:

 

Søk i NAV.no:

 

Søk i Foretaksregisteret:

 

Søk etter heftelser på motorvogn:

 Søk etter reservasjon mot reklame:

 

Firmasøk i Proff.no:

 

Søk i Statistisk Sentralbyrå: