Ransomware kyberangrep på 99 land og flere titalls sykehus i England


ransomware

99 land har i helgen blitt rammet av kyberangrep som låser alle viktige filer på en datamaskin og som krever løsepenger for å låse opp og gi deg tilgang til filene igjen.

Verst har det gått utover FexEx, Telefonica og sykehusene i England, hvor det er meldt om at over 20 offentlige sykehus er blitt rammet av dette ransomware angrepet. De hardest rammede landene er så langt Russland, Kina og Taiwan. Det er derfor lite som tyder på at det er statlig sponsede hackere fra Kina eller Russland som står bak dette hackerangrepet som anses som et av de alvorligste i historien så langt.

Hva er ransomware?

Ransomware er en ondsinnet malware som låser alle viktige filer på en datamaskin gjennom kryptering og som krever betaling i form av bitcoin eller lignende for å lås opp filene igjen slik at du kan bruke maskinen igjen.

I dette tilfellet krever de kriminelle 300 US dollar for å løse opp filene igjen. Pengene må folk betale med BitCoin som er en kryptert valuta som ikke enkelt kan spore tilbake til mottakerne av pengene. BitCoin er derfor ofte brukt i forbindelse med ransomware angrep.

Malwaren er utformet som et virus som spres av seg selv på åpne nettverk og via epost, noe som betyr at hvis en lokal maskin på et lokalt LAN nettverk blir infisert så kan viruset raskt spes til alle maskinene på LAN nettverket. En teknikk som gjør at dette viruset spres enormt raskt uten at brukeren trenger å klikke på en link i en mail, besøke en bestemt side e.l.

Hvordan blir maskinene infisert?

Det meldes om at kildekoden som er brukt i dette ransomware angrepet er stjålet fra NSA. Når det gjelder måten hackerne har klart å spre viruset til så mange maskiner på så kort tid så melder Microsoft om at de har klart å bruke en svakhet i operativsystemet Windows som ble oppdaget i mars.

Selv om Microsoft kom med en sikkerhetsoppdatering til Windows i slutten av mars er det fortsatt mange millioner maskiner som ennå ikke har kjørt denne sikkerhetsoppdateringen, melder Microsoft. Vårt råd er derfor:

OPPDATER WINDOW NÅ !!!

Hvor mange er rammet?

Det er uklart hvor mange som er blitt rammet, men allerede 6 timer at de første maskinene var angrepet estimerte flere sikkerhetsselskaper at rundt 1 million maskiner var rammet av dette ransomware angrepet. Senere gikk dette estimatet noe ned, men dette er fortsatt å anse som et av de største kyberangrepene på mange år.

Den største trusselen ligger for de 100 millioner PC-ene som ennå kjører på Windows XP. Microsoft sluttet å komme med oppdateringer til dette operativsystemet for 3 år siden, så for disse brukerne er det ikke mulig å stenge dette sikkerhetshullet.

 

Kort om IKTnytt.noTips ossSøk i offentlige registre

Kort om IKTnytt.no

IKTnytt.no

Ansvarlig redaktør:
Kjetil Sander

E-post:
redaksjonen@iktnytt.no

Facebook:
http://facebook.com/iktnytt/

IKTnytt.no er en nettavis for utviklere, markedsførere og ledere som ønsker å holde seg oppdatert om hva som skjer i IKT-verden – innenlands og utenlands.

Målgruppen er ikke privatpersoner som er interessert i forbruker-elektronikk, men profesjonelle brukere som er involvert i utviklingen, drift og markedsføringen av eget nettsted og mobile applikasjoner.

IKTnytt.no er utviklet og drives på hobbybasis av ansvarlig redaktør Kjetil Sander, som også står bak våre søsterportaler:

– Kunnskapssenteret.com – Aksjemarkedet.com

IKTnytt.no er også kundeavis for webbyrådet og hosting-selskapet OnNet AS som Kjetil er daglig leder i.

Tips oss om en nyhet!

For å sørge for at vi har de nyeste og beste IKT nyhetene trenger vi hjelp fra våre lesere.
Vi inviterer derfor nå alle våre lesere til å tipse oss om nyheter - små og store - fra nært og fjernt. Fortell oss gjerne om hva som skjer i din bedrift, hvilke problemer og utfordringer dere møter, og hvordan dere tenker å løse dem.
Fyll ut skjemaet under for å tipse oss om en nyhet.

Ditt navn (obligatorisk)

E-post (obligatorisk)

Skriv tipset ditt under i form av en overskrift ("emne"), med nærmere informasjon ("melding").

Emne

Melding

Vedlegg
Last opp vedlegg i form av bilde, logo e.l.

Svar på spørsmålet under for å bekrefte at du er et menneske og ikke en spam-robot.

Søk offentlige registre

Søk i lover, forskrifter og dommer:

 

Søk i NAV.no:

 

Søk i Foretaksregisteret:

 

Søk etter heftelser på motorvogn:

 Søk etter reservasjon mot reklame:

 

Firmasøk i Proff.no:

 

Søk i Statistisk Sentralbyrå: