Slik øker du hastigheten til dine WordPress sider


speed

Alle nettsteder bør ha som mål å gjøre nettsidene sine så raske som overhode mulig av følgende årsaker:

  • Folk hater trege sider og surfer videre hvis det tar mer enn 3-5 sekunder å åpne siden. Raske sider skaper fornøyde kunder, mens trege sider har den motsatte effekten.
  • Google og de andre søkemotorene premierer raske sider i søkeresultatene sine (du oppnår med andre ord en høyere rangering hvis du har raske sider).
  • Annonsørene premierer også raske sider – noe som betyr at annonseinntektene også øker, samtidig som rangeringen og kundetilfredsheten øker hvis sidene er raske.
  • Du effektiviserer arbeidsdagen for alle som er innom sidene dine. Tid er penger og den største knapphetsfaktoren vi idag har.

Start med det grunnleggende

Hvis målet er å få raskest mulig nettsider, må du starte med det grunnleggende – nemlig linjene, navnetjenerne, serverne og plasseringen av dem, før du kan begynne med å optimalisere ytelsen til sidene dine.

Vi anbefaler derfor at du starter med å lese vår artikkel «Slik øker du hastigheten til dine hjemmesider«, slik at du lærer det grunnleggende om hva som ødelegger nettsidenes ytelse og hva du kan gjøre for å forbedre ytelsen. Når du har gjennomført alle disse tiltakene kan du komme tilbake til denne siden og begynne å optimalisere ditt WordPress nettsted.

Sett opp Cache

Web cache (eller HTTP cache) er en informasjonsteknologi for midlertidig lagring (caching) av web-dokumenter, for eksempel bilder, PHP- og HTML-sider, for å redusere båndbredde og server belastningen. Et web cache systemet lagrer kopier av dokumentene slik at serveren ikke trenger å kjøre scriptet og siden neste gang noen spør etter den. De presenterer da den cache (midlertidige) versjonen av siden.

Selv om cache kan gjøre nettsidene dine 10-20 ganger raskere er teknologien ikke helt problemfri. Spesielt kan det oppstå problemer med dynamiske sider som endrer seg konstant. Slike sider egner seg dårlig for cache, da dette medfører at brukeren ikke får presentert siste versjon av siden. Problemet unngås ved å lage unntaksregler for cache mekanismen, men dette krever igjen kunnskaper om hvordan dette gjøres korrekt.

Det finnes en mengde ulike cache teknikker og enda flere cache tillegg til WordPress. De to absolutt beste cache tilleggene for WordPress er:

W3 Total Cache

W3 Total Cache er utvilsomt det beste cache tillegget for WordPress. Tillegget støtter de fleste catche teknologiene og har en mengde funksjoner for å sette opp din catche funksjon. Tillegget støtter bl.a. content delivery network, database, minify etc. Dette tillegget er det eneste WordPress Performance Optimization framework som vil ta seg av alle dine catche behov. Problemet er bare at mulighetene er så mange og at feilkonfigurasjoner lett medfører at catchingen ikke fungerer som tiltenkt. Tillegget krever derfor mye tekniske kunnskaper om catching for å sette opp tjenesten korrekt.

WP Super Cache

WP Super Cache er et populært alternativ som er langt enklere å sette opp en W3 Total Cache. Tillegget reduserer tiden det tar å laste sidene dine ved å genererer statiske HTML sider ut av dine PHP sider og script.

Rens og optimaliser databasen

Alle dine data ligger lagret i en mySQL database. Denne databasen vil fort bli svært stor hvis du ikke regelmessig renser, reparerer og optimaliserer den. For å gjøre dette trenger du følgende tillegg:

WP Database Optimizer

Vi installerer alle en rekke ulike tillegg i vår jakt etter det tillegget som dekker våre behov. De tilleggene vi ikke liker sletter vi rått og brutalt, men det ikke alle tenker på er at det ofte blir liggende igjen en lang rekke data. Mange tillegg oppretter egne tabeller som de bruker til å lagre dataene i. Ikke alle tillegg sletter disse tabellene når du deaktiverer og sletter tillegget. I tillegg blir ofte alle test data du legger inn før du sletter tillegget liggende igjen i databasen. Du trenger derfor et tillegg som skaffer deg oversikt over databasen og gjør det mulig for deg å slette tabeller og felter som ikke brukes. Pass bare på du ikke sletter tabeller og felt som er i bruk, da dette medfører at tillegget eller hele nettstedet ditt krasjer.

Et tillegg som gjør denne jobben er WP Database Optimizer. Foruten at tillegget gjør det mulig å slette tabeller som ikke er i bruk inneholder tillegget også mySQL sin optimalisering rutine som teknisk optimaliserer databasen. Denne optimaliseringen kan du sette på autopilot ved å sette opp en kalender som forteller hvor ofte tillegget skal optimalisere databasen.

WP Optimizer

WP Optimizer er et tillegg som reparerer og optimaliserer din database, samtidig som den sletter en mengde unødvendige data. F.eks. alle kladder og spam kommentarer. Alt kan settes på auto-pilot ved å sette opp en kalender som forteller hvor ofte databasen skal renses og optimaliseres.

Begrens antall tillegg

Jo flere tillegg du installerer, jo tregere blir sidene dine. Så enkelt er det bare. Det gjelder derfor å begrense antall tillegg og spørre seg selv om man virkelig trenger dette tillegget eller om det er andre måter å løse problemet på.

Deaktiviser og slett alle tillegg du ikke bruker.

Fjern alle trege tillegg

Noen tillegg er dårlig skrevet og svært ressurskrevende. Det gjelder derfor å avdekke hvor mye ressurser de ulike tilleggene bruker, for så å fjerne de mest ressurskrevende som gjør systemet tregt.

P3 Plugin Profiler

P3 Plugin Profiler gjør nettopp dette. Tillegget scanner alle dine installerte plugins (tillegg) og viser deg så tiden det tar å laste de ulike tilleggene. Når du vet dette kan du begynne arbeide med å erstatte dem med andre tillegg eller unngå at de lastes på andre sider enn hvor de er ibruk.

Plugin Organizer

Dette tillegget lar deg selv velge hvilke sider og innlegg de ulike tilleggene skal lastes inn. På den måten slipper du at alle dine tillegg lastes hver gang en side åpnes og du kan på denne måten dramatisk forbedre hastigheten til dine sider.

Du kan også endre rekkefølgen tilleggene lastes på for å forbedre sidenes ytelse.

Optimaliser bildestørrelsen

Bilder er normalt de tyngste elementene som må lastes til en side. Jo større bildene er, jo lengre tid tar det å åpne siden.

WP Smush.it

smush

Smush.it er et tillegg som reduserer filstørrelsen på dine bilder, uten at det går ut over bildekvaliteten. Det tillegget gjør er å fjerne alle meta data, ubrukte farger og optimalisere det på så godt tillegget klarer. Optimaliserer først og fremt JPG bilder, men konverter også enkelte GIF og PNG filer for å optimalisere dem.

Tillegget bruker yahoo smush.it services for å optimalisere bildene. Først lastes bildet opp til yahoo shush.it serveren for å bli optimalisert. Deretter blir bildefilen tilbakeført til din server.

Ewww image optimizer

ewww-image-optimizer-wordpress-plugin

EWWW image optimizer setter bildeoptimaliseringen på auto-pilot. Når du laster opp et bilde vil tillegget automatisk optimalisere det gjennom å automatisk konvertere det til det bildeformatet som er minst. Tillegget bruker en built-in optimizer som installeres på serveren din, slik at ingenting overføres til en tredjepart for å bli optimalisert før bilde føres tilbake igjen.

Lazy Load

lazy

Med lazy load kan du redusere tiden det tar å åpne en side ved å laste bildene senere enn de øvrige elementene. Dette tillegget laster bare de bildene som er i visningfeltet på skjermen. Når brukeren begynner å skrolle nedover fortsetter tillegget å laste de neste bildene. Siden bildene ikke lastes før de er i skjermens visningsområde sparer du ofte svært mye lastningstid. Spesielt hvis siden inneholder mange bilder.

Tllegg som gjør denne jobben er:

Kort om IKTnytt.noTips ossSøk i offentlige registre

Kort om IKTnytt.no

IKTnytt.no

Ansvarlig redaktør:
Kjetil Sander

E-post:
redaksjonen@iktnytt.no

Facebook:
http://facebook.com/iktnytt/

IKTnytt.no er en nettavis for utviklere, markedsførere og ledere som ønsker å holde seg oppdatert om hva som skjer i IKT-verden – innenlands og utenlands.

Målgruppen er ikke privatpersoner som er interessert i forbruker-elektronikk, men profesjonelle brukere som er involvert i utviklingen, drift og markedsføringen av eget nettsted og mobile applikasjoner.

IKTnytt.no er utviklet og drives på hobbybasis av ansvarlig redaktør Kjetil Sander, som også står bak våre søsterportaler:

– Kunnskapssenteret.com – Aksjemarkedet.com

IKTnytt.no er også kundeavis for webbyrådet og hosting-selskapet OnNet AS som Kjetil er daglig leder i.

Tips oss om en nyhet!

For å sørge for at vi har de nyeste og beste IKT nyhetene trenger vi hjelp fra våre lesere.
Vi inviterer derfor nå alle våre lesere til å tipse oss om nyheter - små og store - fra nært og fjernt. Fortell oss gjerne om hva som skjer i din bedrift, hvilke problemer og utfordringer dere møter, og hvordan dere tenker å løse dem.
Fyll ut skjemaet under for å tipse oss om en nyhet.

Ditt navn (obligatorisk)

E-post (obligatorisk)

Skriv tipset ditt under i form av en overskrift ("emne"), med nærmere informasjon ("melding").

Emne

Melding

Vedlegg
Last opp vedlegg i form av bilde, logo e.l.

Svar på spørsmålet under for å bekrefte at du er et menneske og ikke en spam-robot.

Søk offentlige registre

Søk i lover, forskrifter og dommer:

 

Søk i NAV.no:

 

Søk i Foretaksregisteret:

 

Søk etter heftelser på motorvogn:

 Søk etter reservasjon mot reklame:

 

Firmasøk i Proff.no:

 

Søk i Statistisk Sentralbyrå: